Hlavní obsah

Nastává výměna stráží, říká po vyřazení Jankovičové tenistka Švedovová

O velké překvapení se hned v druhém kole na US Open postaraly dvě vysoce nasazené hráčky - čtvrtá Jelena Dementěvová a pátá Jelena Jankovičová. Ruska Dementěvová nestačila na nenasazenou Melanii Oudinovou z USA, když ji ve třech setech podlehla a podobný osud potkal také srbskou tenistku Jankovičovou, která po "bitvě" podlehla Jaroslavě Švedovové z Kazachstánu.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Srbská tenistka Jelena Jankovičová vypadla na US Open už v druhém kole

Článek

Jelena Dementěvová byla až do čtvrtečního zápasu jednou z největších favoritek na zisk grandslamu na US Open. Jenže ve druhém kole narazila na sedmnáctiletou Oudinovou a sen o finále se jí po prohře 5:7, 6:4 a 6:3 rozplynul. "Stále nemůžu uvěřit tomu, že jsem porazila tak kvalitní hráčku a postoupila jsem do třetího kola," radovala se na webových stránkách US Open Oudinová. "Přes léto jsem hodně trénovala a konečně se to vyplatilo. A poděkovat musím také fanouškům, kteří byli úžasní," dodala mladičká Američanka.

Americká tenistka Melanie Oudinová se raduje z výhry nad Jelenou Dementěvovou z Ruskafoto: Reuters/Mike Segar

Její o deset let starší soupeřka neskrývala zklamání, přesto Oudinovou pochválila. "Melanie je talentovaná, má před sebou skvělou budoucnost. Hrála nebojácně a velmi agresivně. A na kurtu se velmi dobře pohybuje," ocenila Oudinovou Dementěvová. "Samozřejmě, že jsem zklamaná, ale nedařilo se mi.  A Melanii určitě pomohli také fanoušci, kteří zde vytvořili skvělou atmosféru," přiznala ruská tenistka.

Jankovičová: Na kurtu byl můj stín

S tak krátkým pobytem na US Open nepočítala ani pátá nasazená Jelena Jankovičová. Ta ve druhém kole nepřešla přes Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu. Jankovičová se nedokázala na zápas soustředit tak, jak by chtěla. Těsně před utkáním se totiž dozvěděla, že jí zemřela babička. "Připadala jsem si, jako bych na kurtu vůbec nebyla. Myslela jsem na babičku, cloumaly se mnou emoce," přiznala smutná Jankovičová.

"Snažila jsem se koncentrovat na tenis, ale nešlo to. Na kurtu byl můj stín, hodně jsem se trápila. Prohra na US Open pro mě není takovou tragédií. V životě jsou důležitější věci než tenis," uzavřela čtyřiadvacetiletá Srbka. To její soupeřka Jaroslava Švedovová měla naopak velkou motivaci. "Když jsem čekala na svůj zápas, koukala jsem právě na utkání mezi Oudinovou a Dementěvovou. Melanie mě svým vítězstvím inspirovala," prohlásila jednadvacetiletá Švedovová.

"Ve čtvrtek se ukázalo, že hráčky světové špičky s námi musí počítat a dávat si na nás pozor. Tyto výsledky nasvědčují tomu, že v ženském tenise nastává výměna stráží, dopředu se derou mladá děvčata," dodala šťastná Švedovová.

Reklama