Hlavní obsah

Kvitová na US Open porazila světovou jedničku Safinovou

NEW YORK

Poslední česká tenistka ve dvouhře US Open Petra Kvitová porazila světovou jedničku Dinaru Safinovou 6:4, 2:6 a 7:6 (7:5). Vyrovnala tak svůj dosud nejlepší výsledek kariéry, když stejně jako na French Open v roce 2008 postoupila do osmifinále grandslamu.

Foto: Jeff Zelevansky, Reuters

Radostné gesto Petry Kvitové během zápasu 3. kola US Open proti Rusce Safinové

Článek

Devatenáctiletá Kvitová je na světovém žebříčku o 71 příček níže než Safinová, na kurtu to však nebylo vidět. Češka svou soupeřku přehrávala a Ruska se po většinu zápasu jen bránila. Na vítězné míče Kvitová vyhrála 47:12 a pouze zásluhou velkého množství nevynucených chyb nerozhodla o svém vítězství dříve, ale až po dvou a půl hodinách.

Safinová v poslední době neměla nijak oslnivou formu, což ukázala i na US Open, kde musela předchozí dva zápasy vyhrát vždy až v rozhodující třetí sadě. I proti Kvitové začala špatně a svou hrou vůbec nepřipomínala světovou jedničku. Přesto měla k výhře blíže, když za stavu 6:5 ve třetím setu nevyužila tři mečboly.

Kvitová svou útočnou hrou nebezpečí vždy odvrátila a v tie-breaku naopak sama druhý mečbol proměnila. Stalo se tak až téměř v jednu hodinu v noci newyorského času. "Je to tu skvělé. Miluju New York," řekla Kvitová po zápase fanouškům na dvorci Luise Armstronga, kam byl souboj přesunut z hlavního kurtu Arthura Ashe kvůli dlouhým předchozím zápasům.

Safinová: Je to velké zklamání

To Safinová odcházela hodně naštvaná. "Je to zklamání, opravdu velké zklamání. Dostala jsem se zpátky do zápasu, když jsem v druhé sadě vyhrála šest her za sebou. To jsem hrála dobře a měla vše ve svých rukou, ale nezvládla jsem to. Mít tři mečboly a nevyužít je, to se nesmí stávat," řekla třiadvacetiletá Ruska.

Nehrála tak, jak si plánovala. "Chtěla jsem hrát úplně jinak, agresivněji, ale přišla jsem na kurt a hrála jsem úplně něco jiného, než jsem plánovala. Asi i proto, že soupeřka hrála velmi dobře," dodala.

V osmifinále Kvitová narazí na Belgičanku Wickmayerovou

V osmifinále Kvitová narazí na Belgičanku Janinu Wickmayerovou. Padesátá hráčka světa v 3. kole vyřadila Italku Saru Erraniovou 6:3 a 6:4, když svou soupeřku podobně jako Češka přehrávala útočnou hrou.

Kvitová postupem do osmifinále napodobila Radka Štěpánka, který přešel v 3. kole přes Němce Philippa Kohlschreibera. V neděli se pokusí do osmifinále postoupit i Tomáš Berdych, který se postaví proti jedenáctému nasazenému Chilanovi Fernandu Gonzálezovi. Zápas se uskuteční jako druhý na kurtu Grandstand a měl by tak začít někdy okolo 19:00.

Roddick končí, vyřadil jej Isner

O překvapení se vedle Kvitové postaral i Američan John Isner, který v souboji dvou domácích hráčů porazil pátého nasazeného Andyho Roddicka. Ten sice dokázal dohnat dvousetovou ztrátu, ovšem v tie-breaku rozhodující páté sady byl opět šťastnější 55. hráč světa Isner a nakonec vyhrál 7:6, 6:3, 3:6, 5:7 a 7:6.

Přes dva metry vysoký Isner jako jeden z mála dokázal letošního wimbledonského finalistu Roddicka přehrát na podání, když si připsal 38 es oproti 20 esům soupeře. Navíc byl aktivnější i při výměnách, a tak měl za celý zápas 90 vítězných úderů, zatímco favorizovaný Roddick jen 51.

"Je to bez pochyb mé největší vítězství v kariéře. Byl to skvělý zápas. V některých momentech mi atmosférou až vstávaly vlasy na krku," radoval se po utkání Isner.

"Porazit Andyho je něco výjimečného, protože on je ten, ke kterému každý americký tenista vzhlíží. Dává nám laťku hrozně vysoko. On je pátý na světě a žádný jiný americký tenista se mu neblíží. Je velkou inspirací i pro mě," dodal.

US Open, mezinárodní tenisové mistrovství USA:
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Isner (USA) - Roddick (5-USA) 7:6 (7:3), 6:3, 3:6, 5:7, 7:6 (7:5), Verdasco (10-Šp.) - Haas (20-Něm.) 3:6, 7:5, 7:6 (10:8), 1:6, 6:4, Söderling (12-Švéd.) - Querrey (22-USA) 6:2, 7:5, 6:7 (6:8), 6:1, Robredo (14-Šp.) - Blake (21-USA) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (ČR) - Safinová (1-Rus.) 6:4, 2:6, 7:6 (7:5), Kuzněcovová (6-Rus.) - Peerová (Izr.) 7:5, 6:1, Wozniacká (9-Dán.) - Cirsteaová (24-Rum.) 6:3, 6:2, Wickmayerová (Belg.) - Erraniová (It.) 6:3, 6:4, K. Bondarenková - Radionovová (Austr.) 7:6 (7:4), 6:4.

Reklama

Související témata: