Hlavní obsah

Murray na US Open skončil již v osmifinále, Clijstersovou čeká S. Williamsová

NEW YORK

Druhý hráč světového žebříčku Brit Andy Murray se musel z posledního grandslamového turnaje sezóny poroučet již ve čtvrtém kole. V tom si na něj totiž vyšlápl Chorvat Marin Čilič, jenž favorita zápasu přejel ve třech setech 7:5, 6:2 a 6:2. Pokračování úspěšného návratu naopak prožívá belgická tenistka Kim Clijstersová, která si ve čtvrtfinále US Open si snadno poradila s Číňankou Li Na 6:2 a 6:4 a postoupila již mezi poslední čtyři tenistky turnaje.

Foto: David Gray, Reuters

Britský tenista Andy Murray reaguje na jeden z míčků během osmifinále s Chorvatem Marinem Čiličem.

Článek

Loňský finalista a jeden z černých koňů turnaje Murray prohrál s Čiličem poprvé v kariéře. O osudu celého zápasu rozhodl vyrovnaný úvodní set, v němž se na konci podařilo Chorvatovi prorazit podání svého soupeře. Zbývající dvě dějství již byly v režii Čiliče.

Chorvatský tenista tak před blížícím se semifinále Davisova poháru, v němž Chorvaté přivítají české reprezentanty, prokázal, že je ve velmi dobré formě. Ve čtvrtfinále US Open se šestnáctý nasazený střetne s Argentincem Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny, jenž vyřadil Juana Carlose Ferrera.

V soutěži mužů se daří Rafaelu Nadalovi. Španěl zdolal Francouze Gaela Monfilse a zahraje si čtvrtfinále turnaje. A už nyní má jedno jisté, po vyřazení Brita Andyho Murrayho, který tak neobhájí loňské finále, se příští týden vrátí na post světové dvojky.

Na konci utkání se na kurt dostal jeden z fanoušků, který doběhl k Nadalovi a než ho zneškodnila ochranka, bývalou světovou jedničku objal a políbil na tvář. Nadal celý incident přešel s úsměvem. "Nebyl to žádný problém. Ten chlapík byl velmi příjemný. Řekl mi, že mě miluje a pak mi dal pusu," uvedl.

Dlouhý v semifinále deblu

Posledním českým zástupcem, jenž zůstává v bojích ve Flushing Meadows, je deblový specialista Lukáš Dlouhý, který se svým partnerem Leandrem Paesem z Indie postoupil do semifinále čtyřhry. Ve čtvrtfinále si čtvrtý nasazený pár poradil s dvojicí Moodie, Norman po setech 6:3, 5:7 a 6:4.

V semifinále se česko-indickému páru postaví nejvýše nasazený pár, americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi, kteří na turnaji neprohráli ještě ani jeden set.

Clijstersová je v semifinále a čeká ji S. Williamsová

O postup do finále se Clijstersová, bývalá světová jednička, která na posledním grandslamovém turnaji sezóny startuje na divokou kartu, střetne se Serenou Williamsovou, která ve svém čtvrtfinálovém duelu přehrála Italku Pennettaovou.

Mladší ze sester Williamsových si po výhře nad Pennettaovou vylepšila letošní grandslamovou bilanci na 23:1. Italku přehrála hlavně díky razantnímu servisu a jednadvaceti vítězným úderům. "Ale snadné to nebylo, ona se nikdy nevzdává a je opravdu výbornou hráčkou," řekla Serena Williamsová na adresu italské hráčky.

Belgická tenistka Kim Clijstersová se raduje z postupu do semifinále US Open.foto: Reuters/Kevin Lamarque

Nyní už ale všichni s napětím očekávají semifinálový souboj Sereny s bývalou světovou jedničkou Clijstersovou, která při svém třetím turnaji po návratu z mateřské dovolené hraje ve skvělé formě.

"Ani v duchu jsem si neuměla představit, že budu hrát tak brzy grandslamové semifinále. Vždyť tři měsíce po porodu jsem si občas připadala jako slon, když jsem se snažila popoběhnout," řekla.

V tréninku ale Belgičanka udělala skvělou práci a tenisově se za dva roky nezhoršila. "Nejsem překvapen, jak hraje dobře," řekl Švýcar Roger Federer. "To je jako jízda na kole, když se to jednou naučíte, tak už to nikdy nezapomenete a je to nádherný příběh," dodal.

"Kim je skvělá, mám ji moc ráda a přeji ji vše nejlepší, což ale neplatí pro příští zápas," usmála se Serena Williamsová.

US Open 2009
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (Belg.) - Li Na (18-Čína) 6:2, 6:4, S. Williamsová (USA) - Pennettaová (10-It.) 6:4, 6:3, Wickmayerová (Belg.) - K. Bondarenková (Ukr.) 7:5, 6:4.
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) - Matteková-Sandsová, Petrovová (8-USA/Rus.) 6:2, 6:3, Klejbanovová, Makarovová (13-Rus.) - Kirilenková, Vesninová (10-Rus.) 6:3, 2:6, 6:4, Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Llagostreaová Vivesová, Martinezová Sanchezová (6-Šp.) 6:3, 2:6, 7:5.
Muži, dvouhra - osmifinále
Čilič (16-Chorv.) - A. Murray (2-Brit.) 7:5, 6:2, 6:2, Del Potro (6-Arg.) - Ferrero (24-Šp.) 6:3, 6:3, 6:3, Nadal (3-Šp.) - Monfils (13-Fr.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:1, 6:3, Gonzalez (11-Chile) - Tsonga (7-Fr.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), 6:4.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Ind.) - Moodie, Norman (7-JAR/Belg.) 6:3, 5:7, 6:4, Bhúpathí, Knowles (3-Ind./Bah.) - Ljubičič, Llodra (Chorv./Fr.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:4), B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Ball, Guccione (Austr.) 6:4, 7:6 (7:2).

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík