Hlavní obsah

Talent Berdych se chtěl ukázat, ale bude jen fandit

BANGKOK

Formu měl asi lepší než Bohdan Ulihrach, přesto se slavné premiéry v Davis cupu největší talent českého tenisu posledních let prozatím nedočká. Tomáše Berdycha v Bangkoku na dva dny vyřadila z tréninku zvýšená teplota, a byť už byl včera zdravotně v pohodě, dnes nenastoupí. Jiné to ovšem může být v neděli.

Článek

"Bylo by fajn si v pátek odbýt debut se Srichaphanem, to by ode mě nikdo vítězství nečekal a pak bych v neděli na Udomchokeho mohl vlítnout už uvolněně," vykládal před odletem do Thajska dnes teprve dva dny osmnáctiletý mladíček z Valašského Meziříčí.

Na Udomchokeho by si věřil

Že si s Udomchokem zahraje, to je stále reálné, kapitán Cyril Suk ho na jeho oblíbený tvrdý povrch může v neděli poslat. Ano, či ne? O tom rozhodnou následující dva dny, především pak zřejmě výkon, jaký dnes ukáže Ulihrach, který se po osmiměsíční turnajové pauze potýká s nevyhraností a nedostatkem sebedůvěry. Zase má ale hromadu zkušeností!

Berdych tak bude stejně jako v únoru proti Rusům v Ostravě, kde plnil roli sparingpartnera, jen hecovat dvojici singlistů z lavičky.

Právě on jako jediný z českého týmu předem věděl podrobnosti o hře neznámé thajské dvojky - Udomchokem. Letos ho měl možnost vidět už na čtyřech turnajích a hrůzu mu tedy rozhodně žádnou nenahnal. A tak rozdával povzbudivé informace: "Je takový malý a slabý, jakž takž se umí hýbat. Neměl by to být nijak těžký soupeř, já bych si věřil," říkal. "Ke komu bych ho výškově přirovnal? K Michalu Tabarovi, ale ten není tak hubený," smál se.

Berdych se letos kosmicky vyšvihl z prvních příček páté stovky žebříčku k závratným a nečekaným výšinám: nyní je 105. tenistou světa. A má taky dost zdravého sebevědomí. "Davisův pohár je pro mě příležitostí se ukázat. Beru to v klidu. Že můžu být nejmladším reprezentantem v historii vím, ale nijak extrémně mě to nebere," povídal skoro dvoumetrový svěřenec trenéra Jaroslava Navrátila. Výšku pobral po otci, jen rekreačním tenistovi.

Už šetří na BMW

Soupeře drtí servisem letícím i 216 km/h a zabijáckým forhendem. Hlavně díky těmto dvěma úderům slyšel o možné nominaci na baráž od Suka již před grandslamovým US Open, kde uhrál kolo jako "lucky looser" z kvalifikace. Později ale měl jet místo něj Ulihrach a on z týmu zase vypadl. Až po zranění a nemoci Radka Štěpánka byla jeho cesta do Asie zpečetěna. "Když jsem se to dozvěděl, byl jsem nadšený. Byla by to veliká příležitost se ukázat. Reprezentace je krásná představa."

Velký automobilový fanoušek má však i jiný sen. Chybí mu k němu však ještě řidičák a nějaké dolary, aby si ho mohl splnit. "BMW 3 Coupé! Finanční základ jsem položil na US Open. A třeba postoupím do hlavní soutěže na Australian Open... A na řidičáku začnu pracovat hned po Davis cupu."

Reklama

Související témata: