Hlavní obsah

Spanilá cesta Clijstersové pokračuje, nadělí kanára i Sereně?

PRAHA

Pohádkou by se dal nazvat návrat Kim Clijstersové na tenisové kurty. Bývalá světová jednička už prošla na posledním grandslamu sezóny US Open do semifinále a nyní ji čeká duel se Serenou Williamsovou. Její sestru Venus šestadvacetiletá belgická tenistka vyřadila už v osmifinále, v prvním setu jí dokonce nadělila kanára...

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Belgická tenistka Kim Clijstersová se raduje z postupu do semifinále US Open.

Článek

Clijstersová se k tenisu naplno vrátila před měsícem, když se po dvouleté mateřské pauze objevila na turnaji v Cincinnati. Tam v osmifinále vyřadila Rusku Světlanu Kuzněcovovou, avšak ve čtvrtfinále byla nad její síly světová jednička Dinara Safinová. O týden později se Clijstersová probojovala na turnaji v Torontu do osmifinále, kde podlehla Jeleně Jankovičové ze Srbska. "Po Torontu se ve mně něco změnilo. Uvědomila jsem si, že s nimi mohu soupeřit. Přeci jen jsem o tom zpočátku trochu pochybovala," přiznala Clijstersová na stránkách US Open.

Nyní už šestadvacetiletá maminka v New Yorku válcuje soupeřky. V prvním kole vyřadila Ukrajinku Viktorii Kutuzovovou, v druhém si poradila s Francouzkou Marion Bartoliovou a ve třetím se svou krajankou Kirsten Flipkensovou. V osmifinále na ni čekal první ostrý test - světová trojka Američanka Venus Williamsová. Obě hráčky si vzájemně "nadělily" kanára. Nakonec se ale z postupu do čtvrtfinále radovala Clijstersová, která třetí set vyhrála poměrem 6:4.

Žádný problém nenastal pro Belgičanku ani ve čtvrtfinále v utkání proti Číňance Li Na, tu Clijstersová vyprovodila z kurtu ve dvou setech 6:2, 6:4. "Před US Open jsem určitě nepřemýšlela o tom, že bych mohla dojít až do semifinále," radovala se Clijstersová z postupu. V pátek se ukáže, jestli bude její spanilá cesta pokračovat, v boji o finále narazí na světovou dvojku Serenu Williamsovou...

"Serena vždy na grandslamech dokáže více zabrat. Viděla jsem ji tady hrát a ve tváři měla ten svůj výraz - jsem tady, abych odvedla svou nejlepší práci. Ale to neznamená, že proti ní nemám šanci. Serena je výborná tenistka, vždy když jsme se střetly, bylo veselo. Podle mě budou o postupu rozhodovat nevynucené chyby," prohlásila před pátečním zápasem Clijstersová.

Serena: Diváci se mohou těšit na skvělý zápas

A jak to vidí Serena Williamsová?  "Viděla jsem její zapas s Venus a přišlo mi, že Kim byla neskutečně rychlá. Rychlejší než před porodem. Opravdu se na kurtu pohybuje skvěle," chválila svou soupeřku mladší ze sester Williamsových. "Kim je velká osobnost a přeju jí jen to nejlepší. Myslím, že se diváci mohou těšit na skvělý zápas. Kim nemá co ztratit, může hrát uvolněně a s radostí. Je opravdu ve skvělé formě, musím si na ni dát pozor," uzavřela sedmadvacetiletá Američanka.

Reklama