Hlavní obsah

Del Potro je v semifinále US Open, zápas Nadala s Gonzalezem přerušil déšť

Argentinský tenista Juan Martín del Potro ve čtvrtek postoupil do semifinále US Open, na svého příštího soupeře si ale bude muset počkat minimálně do pátku. Po jeho vítězství 3:1 na sety nad chorvatským daviscupovým reprezentantem Marinem Čiličem bylo totiž závěrečné utkání čtvrtečního programu v New Yorku přerušeno kvůli dešti.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Utkání Rafaela Nadala s Fernandem Gonzalezem přerušil na US Open déšť a do akce vyjelůy vysoušeče.

Článek

Třetí nasazený španělský tenista Rafael Nadal vyhrál nad Fernandem Gonzalezem z Chile první set v tie-breaku, k němuž posléze dospěla i druhá sada; pak byl zápas přerušen. Už předtím museli tenisté kvůli dešťové přeháňce jednou do šaten.

Na posledním grandslamu sezóny v New Yorku deset dnů nepršelo. Předpověď počasí na závěr turnaje ve Flushing Meadows však nevyznívá příliš optimisticky.

Čilič získal první set, pak začal kazit 

Del Potro se stejně jako na antuce v Paříži probojoval do semifinále. V utkání s Čiličem přitom ztratil první set a nepovedl se mu ani začátek druhého dějství, v němž prohrával už 1:3. Pak ale chorvatský tenista začal v silném větru mnohem častěji kazit a získal už jen tři gamy.

Světovou šestku Del Potra nadchl centrální dvorec Arthura Ashe, na kterém si zahrál poprvé. "Před takovým množstvím lidí to bylo skvělé. Soustředil jsem se hlavně na to, abych každým balonem trefil kurt," podotkl k poryvům větru. I ty přispěly k tomu, že jeho protivník udělal 53 nevynucených chyb, zatímco Argentinec sotva polovinu.

Druhou semifinálovou dvojici v sobotu vytvoří nejvýše nasazený Švýcar Roger Federer, pětinásobný newyorský vítěz, a jeho srbský protivník Novak Djokovič.

Pokud třiadvacetiletý Nadal, který v létě dlouho nehrál kvůli potížím s koleny, Gonzaleze vyřadí, bude v semifinále z kvarteta favoritů chybět jen Brit Andy Murray. Ten tudíž neobhájí loňskou finálovou účast a přijde o pozici světové dvojky. Na tu se v pondělí vrátí právě Nadal, který v New Yorku usiluje o sedmý grandslamový titul; právě triumf z US Open mu jako jediný z "velké čtyřky" schází.

První titul získali Gullicksonová s Parrottem 

Na US Open se ve čtvrtek odehrálo první finále. Americká dvojice Carly Gullicksonová, Travis Parrott porazila ve finále smíšené čtyřhry druhý nasazený pár Cara Blacková ze Zimbabwe, Leander Paes z Indie 6:2 a 6:4.

K velké radosti domácích fanoušků má americký tenis na dosah i triumf v ženské čtyřhře, kde sestry Williamsovy v semifinále porazily ruskou dvojici Alisa Klejbanovová, Jekatěrina Makarovová 7:6, 3:6 a 6:2. Serena a Venus, které spolu v grandslamových finále mají bilanci devět výher a žádná porážka, mohou navázat na vítězství z roku 1999, kdy spolu také poslední grandslam sezóny ovládly.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří nejvýše nasazené Cara Blacková s Liezel Huberovou a turnajové trojky Samantha Stosurová s Rennae Stubbsovou.

US Open 2009
Ženy, čtyřhra - semifinále:
S. Williamsová, V. Williamsová (4-USA) - Klejbanovová, Makarovová (13-Rus.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:2.
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Del Potro (6-Arg.) - Čilič (16-Chorv.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:1, Nadal (3-Šp.) - Gonzalez (11-Chile) 7:6 (7:4), 6:6 (3:2) přerušeno kvůli dešti.
Smíšená čtyřhra - finále:
Gullicksonová, Parrott (USA) - Blacková, Paes (2-Zimb./Ind.) 6:2, 6:4

Reklama