Hlavní obsah

Wickmayerová začala s tenisem, aby zapomněla na smrt maminky

PRAHA

Nejen americká tenistka Melanie Oudinová překvapila na letošním US Open. Další vycházející hvězdou je Yanina Wickmayerová, která se probojovala už do semifinále. Tato devatenáctiletá Belgičanka neměla na růžích ustláno, před deseti lety přišla o maminku, a tak začala hrát tenis. Její životní cesta tak trochu připomíná příběh její krajanky Justine Heninové...

Foto: Amy Sancetta, ČTK/AP

Belgická tenistka Yanina Wickmayerová na US Open

Článek

Když bylo Yanině šest let, onemocněla jí maminka. "Léčili ji doma a já byla celou tu dobu s ní. V roce 1999 však zákeřné nemoci podlehla," zavzpomínala na smutné období Wickmayerová. "Pár měsíců předtím než zemřela, jsem začala hrát tenis, abych přišla na jiné myšlenky. A po maminčině smrti jsem se rozhodla, že chci z Belgie pryč," vyprávěla v rozhovoru na webových stránkách US Open devatenáctiletá tenistka.

Otec Yanino přání splnil a odjel s ní na Floridu. "Po dvou a půl letech jsme už na tom byli lépe. Zase jsme se s tátou začali radovat ze života, a tak jsme se vrátili do Belgie." Příběh Yaniny je podobný tomu, který si prožila její krajanka a bývalá světová jednička Justine Heninová. Ta také ztratila matku, když byla malá. "Ano, naše příběhy jsou si podobné. Justine se s tím nakonec dobře vyrovnala a svá vítězství věnovala právě mamince. Justine je ohromná, a to i nyní, kdy se věnuje charitě a pomáhá dětem."

Ze začátku brala Yanina tenis jako terapii. "Bavilo mě hrát s ostatními dětmi. Ale to, že chci bý profesionální tenistkou, jsem si uvědomila, až když mi bylo patnáct nebo šestnáct. Tehdy jsem si řekla, že za pokus to stojí. A dala jsem do toho vše." V současnosti je Wickmayerová padesátou hráčkou světa, to se ale po US Open změní, neboť si minimálně o dvacet míst polepší.

Ve finále s Kim? Na to ještě nemyslí

V pátek na Wickmayerovou čeká v semifinále Caroline Wozniacká z Dánska. Pokud Yanina postoupí, může New York zažít belgické finále. Ve hře je totiž její krajanka Kim Clijstersová, která v semifinále narazí na Američanku Serenu Williamsovou. "Budeme to mít obě velmi těžké, takže na finále proti Kim ještě nemyslím. Soustředím se nyní na semifinále a doufám, že se mi jej podaří vyhrát. Byla by to ta nejlepší odměna pro mého tátu, který mě vždy podporoval a stál při mně."

Wickmayerová přiznává, že smrt maminky ji psychicky posíllila. "Určitě mi to dodalo bojovnějšího ducha, nikdy se nevzdávám. Život mi hodně dal i sebral. A já se s tím naučila žít. Vím, o čem život je, uvnitř jsem možná starší, než by si lidé mohli myslet," uzavřela Yanina Wickmayerová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články