Hlavní obsah

V pátek se na US Open nehrálo, finále mužů bude v pondělí

Neustávající déšť způsobil, že páteční program tenisového US Open zůstal nenaplněn. Na dvorcích ve Flushing Meadows nebyla odehrána jediná výměna, a tak stejně jako loni závěrečný grandslamový turnaj sezóny skončí až v pondělí. Ani na sobotu přitom meteorologové neslibují příliš příznivou předpověď počasí.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Program US Open narušuje déšť.

Článek

Španěl Rafael Nadal čekal přes sedm hodin na dohrávku svého čtvrtfinále v útrobách stadiónu a jen smutně koukal skrz zamlžené okno na padající kapky. Serena Williamsová pak na internetu fanouškům napsala: "Můj zápas byl zrušen, musíte počkat do zítra."

Celý program byl kvůli dešti na US Open zrušen opět po dvou letech. Znamená to, že semifinále dvouhry mezi obhájkyní titulu Serenou Williamsovou a vítězkou z roku 2005 Kim Clijsterovou, stejně jako duel Dánky Caroline Wozniacké a Belgičanky Yaniny Wickmayerové se uskuteční v sobotu a finále dvouhry žen bude až v neděli.

"Je to zatracená škoda," řekl o odvolaném programu čtyřnásobný vítěz turnaje a televizní komentátor John McEnroe. Kvůli počasí se začalo debatovat o zatahovací střeše nad hlavním kurtem, tak jako to mají na Australian Open a od letoška také ve Wimbledonu.

Trojice semifinalistů má výhodu delšího odpočinku

Pokud to počasí dovolí, dojde dnes rovněž na finále mužské čtyřhry za účasti Lukáše Dlouhého, program na dvorci Arthura Ashe má podle plánu zahájit dohrávka duelu mezi Nadalem a Chilanem Fernandem Gonzalezem. Ti zahájili čtvrtfinále už ve čtvrtek a Nadal vyhrál první set 7:6, ve druhém je stav 6:6 a v tie-breaku 3:2.

Chce-li Španěl v New Yorku získat poprvé titul a zkompletovat svoji grandslamovou sbírku, pak bude muset hrát a vyhrát tři dny po sobě. To jeho největší soupeř Roger Federer stejně jako další semifinalisté Novak Djokovič a Juan Martín del Potro mohou sbírat síly. "Koukněte na Rogera. Hrál ve středu a dřív než v neděli znovu hrát nebude. To samé Djokovič. Bezpochyby je to pro ty kluky výhoda. Zvlášť v této fázi roku, na konci sezóny," uvedl McEnroe.

Finále dvouhry mužů se na US Open přesune na pondělí, protože semifinálové zápasy se budou hrát v neděli. Turnaj se v pondělí dohrával i před rokem, k čemuž počasí donutilo pořadatele poprvé od roku 1987, a Federer získal svůj pátý titul v řadě.

Sobotní program (začátek 18:00 SELČ):
Kurt Arthura Asha: dohrávka čtvrtfinále Gonzalez (11-Chile) - Nadal (3-Šp.), Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) - Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.), Wickmayerová (Belg.) - Wozniacká (9-Dán.), 02:00 Clijstersová (Belg.) - S. Williamsová (2-USA).

Reklama