Hlavní obsah

VIDEO: Famózní úder tenisového génia Federera

NEW YORK

Nejúžasnější úder úžasné kariéry. Tak komentátoři popisují hvězdný moment, který připravil Roger Federer v semifinále US Open proti Novaku Djokovičovi. Předvedl něco, po čem spadla brada všem divákům, aby vzápětí svorně propukli v bouřlivý jásot. „Neuvěřitelné,“ hlesl samotný Federer poté, co viděl úder v opakovaných záběrech.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Roger Federer v semifinále US Open

Článek

Vše se stalo v závěru třetí sady v době, kdy Federer vedl již 2:0 na sety a kráčel za postupem do dalšího grandslamového finále. Při podání svého srbského soupeře zabral a byl ve vedení 30:0, pouhé dva míčky od finále, když vytáhl z klobouku dokonalou ukázku své tenisové geniality.

Neměl co ztratit, tak to zkusil

Djokovič dostal svého soupeře pod tlak, rozběhal ho a připravil si dobrou pozici. Aby Federera dorazil, naservíroval mu kraťas, který Federer tak tak doběhl, aby musel vzápětí stíhat povedený lob, kterým kontroval Djokovič.

Švýcar se za míčem rozběhl, ale už mu nezbýval čas na to, aby se ohlédl, kde Djokovič stojí, neměl ani čas se před úderem otočit. Proto provedl něco zcela nečekaného, zády k síti i soupeři trefil míč forhendem mezi nohama dokonale do odkryté části kurtu. Tohle Djokovič absolutně nečekal, stejně jako diváci v ochozech.

Všichni ohromeně vstávali a tleskali tenisové jedničce vestoje. Lišák Federer po úderu několikrát zapumpoval zaťatou pěstí a pak už se jen potutelně usmíval. „Neměl jsem co ztratit, tak jsem to zkusil. Trénuji takový úder roky, ale v zápase se to nikdy nepovedlo. I proto to považuji za vůbec nejlepší ránu v kariéře,“ komentoval svou parádní trefu Federer.

„To byl úder. Co k tomu říct, slyšeli jste přece reakci publika,“ odvětil ke skvělému momentu Djokovič. „On jednoduše dokáže vytáhnout ve vypjatých momentech tyhle parádní údery, takže si jen řeknete: dobrý, moc dobrý.“

Reklama

Související témata: