Hlavní obsah

Triumf na US Open Dlouhému málem zhatil zraněný loket Paese

Do třetice za sebou mohl tenista Lukáš Dlouhý odejít z finále čtyřhry na US Open se sklopenou hlavou. Jeho deblového partnera Inda Leandera Paese před nedělním duelem trápil bolavý loket, raději ani nezkoušel servis, ale nastoupil a pomohl páru k triumfu.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Leander Paes se objímá s Lukášem Dlouhým po vítězství ve finále US Open.

Článek

Dlouhý a Paes po výhře nad Indem Mahešem Bhúpathím a Markem Knowlesem z Baham slavili letos již druhý grandslamový titul. V červnu společně vyhráli na pařížské antuce Roland Garros.

"Vyhráli jsme dva ze čtyř grandslamů v jeden rok. Co k tomu říci? Je to perfektní!" uvedl Dlouhý na webu ATP Tour. "Jsme jako tým, hrajeme chytřeji a tohle je moje nejlepší sezona," řekl šestatřicetiletý Paes, který získal už šestý grandslamový titul ve čtyřhře.

Přitom právě kvůli jeho potížím mohlo dopadnout finále pro česko-indický pár smutně. "Poslední dva zápasy ho bolela ruka a ani si při rozehrávce nezkoušel servis," řekl Dlouhý pro Radiožurnál. Paes si ruku poranil při finále smíšené čtyřhry. Ráno před zápasem o titul v deblu mužů si myslel, že nebude schopen hrát. "Při každém doteku s míčem jsem cítil velkou bolest," prohlásil Paes.

Paese musel Dlouhý vyburcovat

V prvním setu a na začátku druhé sady Dlouhý s Paesem ztráceli a zdálo se, že odejdou poraženi. "On tam ze začátku jen chodil, že jsem nevěděl, co se děje. Ale dokázal jsem ho vyburcovat a dostat ho do starých kolejí, což bylo nejdůležitější," řekl Dlouhý. "Překousl jsem bolest, hrál solidně a nechal Lukáše kouzlit," smál se Paes.

Po triumfu na Roland Garros hráli s Dlouhým v létě jen tři turnaje a vždy prohráli v prvním kole. Jejich "chemie" začala fungovat znovu až v New Yorku, kde v semifinále porazili světové jedničky - Američany Boba a Mika Bryanovy.

"Získávali jsme deblové body, když jsme potřebovali. Oba jsme dokázali pozvednout naši hru, když ten druhý na tom nebyl nejlépe. A hlavním rozdílem oproti loňsku je, že jsme vyzráli jako tým," řekl Paes. "Je jedno, kdo hrál lépe, byli jsme tým," dodal Dlouhý.

Rodák z Písku nechtěl porovnávat tituly z Paříže a New Yorku. Každý má pro něj jiné kouzlo. "Vyhrát první grandslam je neskutečný pocit, ale potvrdit ten druhý taky není lehké. Jinak jsou to dva rozdílné turnaje a jsem rád, že to vyšlo," řekl šestadvacetiletý český tenista.

Dlouhý si rychle zabalil tašku a krátce po finále vyrazil do Chorvatska, aby se v Poreči připojil k daviscupovému týmu. "Jsem zvyklý cestovat, měnit časová pásma a povrchy. Budu schopen hrát, když budu nominovaný," ujistil s tím, že je připraven bojovat o postup do finále soutěže o slavnou salátovou mísu.

Reklama