Hlavní obsah

Daviscupoví reprezentanti se cítí v chorvatské Poreči skoro jako v Porubě

POREČ

Malá, architektonicky krásná a útulná je hala, v které čeští tenisté sehrají semifinále Davisova poháru s Chorvatskem. "Není to tady obrovský, spíš domácký. Je to taková větší Poruba," uvedl Radek Štěpánek po tréninku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva trenér Jaroslav Navrátil a hráči Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Jan Hájek a Jan Hernych

Článek

Hala v Poreči na Istrii vyrostla loni a poprvé se v ní letos v lednu hrálo mistrovství světa házenkářů. Pak si ji oblíbili chorvatští tenisté, kteří zde porazili v prvním kole Chilany a ve čtvrtfinále i favorizované Američany.

"Je to tady příjemné. Všechno je blízko," řekl Štěpánek novinářům. Připustil ale, že by si semifinále soutěže o slavnou salátovou mísu zasloužilo více sedaček. "Aby se tomu dodala kulisa, ale to mají v rukou pánové z federace ITF," uvedl s tím, že nejmenší areál zažil před pěti lety v paraguayském Lambare.

Před tenisovou bitvou je hala víceméně připravena. Dělníci už pouze urovnávali poslední sedačky a hráči zkoušeli antuku, která zatím na první pohled připomínala blátíčko. "Tohle si vyfoťte," ukazoval Berdych na nahrnutou kupku, pod kterou byla zjevná díra.

Na špatnou kvalitu kurtu si musejí zvyknout

"Nečekali jsme, že kurt bude perfektní. Je děravější a odskoky jsou občas kuriózní, ale musíme brát podmínky, jaké jsou. Zvyknout si a pokusit se získat tři body k postupu," řekl Štěpánek. Při tréninku s Janem Hájkem už se i klouzal. "Jak vzteklý," zubil se.

Na utkání si tenisté mohli rozebrat jen padesát lístků, které rozděloval kapitán. "Nevyšlo to asi všem stejně, ale spravedlivě," usmál se Štěpánek, za kterým přijedou k Jaderskému moři rodiče. Přítelkyně Nicole Vaidišová zůstala v USA a bude na zápase chybět.

Od hotelu mají tenisté halu tři minuty jízdy, ale Štěpánek po pondělním tréninku zpátky běžel. "Dvacet minut po betonové cestě," řekl. Ráno se hráči byli proběhnout i po pobřeží. Kdyby se potřeboval zeptat na cestu, určitě by se domluvil angličtinou. "Chorvatsky umím nadávat, jako v každém jazyce, a pár slovíček, třeba Dobro došli (vítejte)," uvedl Štěpánek.

Český tým už má mezi sebou první vítěze, fotografa týmu a manažera týmu Vladimíra Šafaříka. Oba u večeře správně tipnuli, že Argentinec Juan Martin de Potro porazí ve finále US Open Rogera Federere 3:2 na sety. "Vyhráli amatéři," smál se Štěpánek, který věřil, že Švýcar vyhraje 3:0. "A tak jsem šel po druhém setu spát," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články