Hlavní obsah

Tenistům vyšlo přání. Jedničkou v boji o finále Davis Cupu je Štěpánek

POREČ

Pouhých pět bodů rozhodlo, že jedničkou českého tenisového týmu v semifinále Davisova poháru v Chorvatsku bude Radek Štěpánek. Znamená to, že pokud se nestane nic neočekávaného, měl by hrát v pátek v Poreči jednu z dvouher pro Ivu Karlovičovi, zatímco česká dvojka Tomáš Berdych vyzve Marina Čiliče, čtvrtfinalistu právě skončeného US Open.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tenista Radek Štěpánek (vlevo) se raduje s nehrajícím kapitánem daviscupového týmu Jaroslavem Navrátilem.

Článek

"Nevěděl jsem a nepřemýšlel o tom, jestli budu jedničkou. Ráno mi to říkal kapitán Jaroslav Navrátil a Honza Hájek," řekl dnes Štěpánek novinářům. "A je jedno jestli se bude hrát v takovém nebo makovém pořadí a jak se to rozlosuje. Důležité je udělat tři body," dodal.

V aktuálním žebříčku ATP je Štěpánek sedmnáctý se ziskem 2030 bodů, Berdych následuje se ztrátou pěti bodů hned za ním. A protože se v Davis Cupu určuje první hráč podle žebříčku, je Štěpánek českou jedničkou. U Chorvatů bylo jasné, že světová patnáctka Čilič je ve dvouhře před Karlovičem, který figuruje momentálně na 31. pozici.

Štěpánek s Karlovičem ještě neprohrál

Česká výprava je ráda, že začne s dvoumetrovým ranařem Karlovičem právě třicetiletý Štěpánek. "Vyšlo to, jak to bylo plánované. I když je mi jedno, kdo bude první, teď jsem si přál, aby byl první Radek," řekl kapitán Navrátil. "Je pro mě důležité, že první den bude začínat Radek s Karlovičem, protože tenhle zápas je v celém vývoji docela zásadní. Ale i Berdych má s Čiličem šanci uspět."

S Karlovičem, který se opírá především o drtivý servis, má karvinský rodák na okruhu ATP pozitivní bilanci 2:0. "Vím, co od něj můžu čekat. Je potřeba mu zbourat rytmus podání," řekl tenista.

Na antuce ovšem nebude lehké čelit odskokům z rychlých míčů Karloviče a Štěpánek ví, že bude muset být trpělivý. "Trpělivost růže přináší. Musím mu vrátit co nejvíce returnů. Pak čekat a proměňovat každou malou šanci a dostávat ho pod tlak," uvažoval Štěpánek.

Reklama