Hlavní obsah

Chorvati jsou vyrovnaní, body snad půjdou udělat i přes Čiliče, věří Berdych

Na jedničku chorvatského daviscupového týmu Marina Čiliče si před pátečním duelem semifinále týmové soutěže věří česká dvojka Tomáš Berdych. "Táhne mě to spíš k němu, protože s Čiličem se dá něco vymyslet a dostat se spíš do rytmu než s Karlovičem," přemítá český tenista v rozhovoru pro Právo před zápasem v Poreči.

Foto: Thomas Kienzle, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych

Článek

Hned v pátek vás v Poreči čeká chorvatská jednička Čilič. To je pro vás po jeho výsledku na US Open hodně ostrý začátek, ne?

Já si ale myslím, že na rozjezd by to mohlo být pro mě lepší. Papírově je to silnější soupeř, vždyť v New Yorku porazil Murrayho a hrál čtvrtfinále. Táhne mě to ale spíš k němu, protože s Čiličem se dá něco vymyslet a dostat se spíš do rytmu než s Karlovičem.

Baví vůbec člověka hrát proti Karlovičovi, který je schopen za zápas nastřílet klidně 40 es?

Hráč musí být psychicky hodně silnej. Je to o pár šancích, které je potřeba využít. Uvidíme, já s ním na antuce nikdy nehrál.

Povede cesta k úspěchu přes dvě výhry nad Karlovičem a čtyřhru?

Těžko si to takhle nalajnovat. Tenhle zápas nebude podle stejného scénáře, jako byly ty se Švýcary, Francouzi nebo naposled s Argentinou. Chorvatský tým je vyrovnanější, nemají tam až takovou hvězdu, abychom to uhráli jen přes slabšího hráče. Body snad půjdou udělat i přes Čiliče.

Jste zase připraven nastoupit ve všech třech dnech, to znamená i v deblu?

Do začátku utkání je ještě čas. Všechno je otázka únavy, formy… Davis Cup není jen o nás dvou s Radkem Štěpánkem, ale o celém týmu, se kterým se připravujeme. Když uhrajeme tři body, mají na tom zásluhu všichni.

Jak jste vůbec vstřebal časový posun po návratu z US Open?

Klidný spaní teda nemám. Ale do pátku si určitě zvyknu.

Je to hodně těžké absolvovat daviscupový týden bezprostředně po grandslamu?

Jsou to dva vrcholy po sobě, člověk vydá hodně sil… My si to ale vyzkoušeli už po Wimbledonu, kdy jsme porazili Argentinu. Takže tahle varianta, hrát po grandslamu, nám přijde dobrá.

Letos jste hráli Davis Cup jen v Ostravě, nebudou vám chybět čeští fandové?

Mockrát jsme říkali, že je to další člen našeho týmu. Ale je to pro nás zase další výzva.

Do haly Žatika se vejde kolem čtyř tisíc fanoušků. Myslíte, že v ní bude rachot jako na fotbale?

Říkám si, že je to možná lepší než hrát ve velkém městě, kde jsou fanoušci fotbalových klubů a mohlo by to být divočejší než tady. Snad tady nebude tak bouřlivé prostředí jako třeba v Záhřebu. Bavil jsem se o tom i s Američanem Blakem, který tady předtím hrál čtvrtfinále a tvrdil mi, že snad ani nebylo vyprodáno… Tak uvidíme.

Reklama

Související témata: