Hlavní obsah

Proti tenisovému dlouhánovi Karlovičovi bude důležitá trpělivost

POREČ

Vedle chorvatské jedničky Marina Čiliče bude v semifinále Davisova poháru nebezpečnou překážkou českého týmu i Ivo Karlovič. Rodák ze Záhřebu narostl do 208 centimetrů a s touto výškou je dnes nejvyšším tenistou světa. Při jeho podání, které má rychlost okolo 240 km/h, létá při tréninku v Poreči antuka na všechny strany. Získat Chorvatův servis nebývá lehká záležitost.

Článek

"Chce to trpělivost a čekat na šanci," je si vědom český hráč Radek Štěpánek před střetem s Karlovičem. "Nevyhovuje mi jeho nízký nadhoz, špatně se čte. Zápasy s ním nevypadají tenisově, ale pak třeba v tie-breaku trefíte jeden balon a vyhrajete," řekl Tomáš Berdych.

Karlovič se k muži s obávaným servisem vypracoval postupně. Syn meteorologa Vlada je tenisovým samoukem. "Moje kariéra vznikla z ničeho. Nikdo ze stovky světového žebříčku neměl tak složitou cestu," řekl Karlovič loni v rozhovoru pro server ATP Tour. "Ale nic z toho bych neměnil, všechno mělo svůj smysl," dodal.

Od basketbalu přešel Karlovič k tenisu a tvrdou prací se dostal mezi elitu. Už se může pyšnit skalpy Rogera Federera nebo Novaka Djokoviče, a proto bude v Davis Cupu nebezpečným sokem českých tenistů. "Semifinále je pro malé Chorvatsko velkým úspěchem, ale chceme vyhrát, což by bylo skvělé," řekl Karlovič v Poreči.

Karlovič trénoval po večerech o samotě

V cestě tenisovým světem se potýkal s finančními problémy. Neměl sponzora ani podporu svazu. A když už mu někdo slíbil, že mu pošle peníze, tak na jeho účet nikdy nedorazily. "Mám mnoho absurdních historek, které třeba jednou sepíšu do knihy," uvedl tenista.

Nejdříve hrál s tátou, pak o zeď a v klubu. Za války neměl s kým trénovat, proto čekal do večera, až se uvolní kurty. Pak šel sám servírovat. "Podával jsem pořád, stal se z toho rituál." Kouzlo jeho úspěšného servisu ale netkví pouze v jeho výšce. "To si hodně lidí myslí, ale musíte být silný, obratný a koncentrovaný," dodal.

Aby se uživil a mohl jezdit na turnaje, vydělával si v ligových soutěžích ve Francii, v Německu a Rakousku. Profesionálem je od roku 2000 a jeho zlomová sezóna přišla o tři roky později. Na začátku roku 2003 skoro s tenisem skončil, ale pak ve Wimbledonu vyřadil nečekaně jako hráč z kvalifikace obhájce titulu Lleytona Hewitta z Austrálie.

"Od toho dne jsem se chytil, začal jsem si věřit a už nikdy jsem nepomyslel na to, že bych s tenisem skončil," řekl Karlovič.

Federer: Jeho servis je nejlepší na světě

Sebedůvěra se projevuje především na servisu. "Je nejlepší na světě," ocenil Chorvata první hráč světa Federer. Mnozí ale kritizují, že Karlovič nic jiného než tvrdé podání neumí. Jenomže on se loni dostal na 14. místo světového žebříčku (nyní je 31.) "To bych byl superman, kdyby mi k tomu stačil jen servis. A představte si, jak bych hrál skvěle, kdyby mě někdo naučil bekhend," vtipkoval Karlovič.

V roce 2005 se oženil a i za pomoci manželky Alsi se snaží odstranit problém s komunikací. Když je v cizím prostředí a má mluvit před více lidmi, je nejistý. "Pracuji na tom, ale vrací se to," řekl. Čtyřikrát už ale musel mluvit před vyprodaným stadiónem, tolikrát totiž dokázal vyhrát turnaj (v Houstonu 2007 dokonce na antuce).

Jeho idolem byl celkem pochopitelně krajan Goran Ivaniševič, ale také Švéd Stefan Edberg a Němec Boris Becker. Ze současných hráčů Karlovič obdivuje Andyho Roddicka. "Jeho servis je jako bomba," řekl Chorvat, který si díky tenisu splnil sen a nazpíval a nahrál píseň.

Jeho prací a koníčkem je ale stále tenis. Nikdy si nemyslel, že se dostane tak vysoko, a teď žije další svůj sen. "Chtěl bych se dostat do desítky, to by bylo fantastické. Ale uvidíme," řekl Karlovič.

Reklama