Hlavní obsah

Postupová cestička vede přes ďábelsky servírující kolos

Marek BurkertPrávo

Za jeden turnaj nastřílí tolik es jako jiní za půl roku. Na příkladně jednoduchém, ale účinném stylu už ztroskotali i Roger Federer, Novak Djokovič nebo Juan Martin Del Potro. Čeští tenisté přesto doufají, že klíčem k postupu do finále Davis Cupu jsou dvě výhry nad 208 centimetrů vysokým Ivo Karlovičem, mistrem jediného úderu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Chorvatský tenista Ivo Karlovič podává během čtvrtfinále Wimbledonu proti Rogeru Federerovi ze Švýcarska

Článek

28, 23, 47, 36, 23 – to jsou počty es chorvatského titána při zápasech letošního Wimbledonu. Ale umí i víc. Jeho maximem v utkání je pětapadesát es – rekord okruhu ATP. Vypálil je letos v Paříži v duelu s Australanem Lleytonem Hewittem. A přesto prohrál. „Na zápasy s Karlovičem se musíte obrnit trpělivostí a být psychicky silní. Člověku nepřidá, když se během gamu nedotkne míče,“ tvrdil Tomáš Berdych.

A souhlasí s ním i jiní. „Jeho servis se vlastně nedá returnovat. Jen čekáte na chybu. Buď přijde, nebo ne,“ prohlásil Hewitt. „Proti Ivovi to vlastně ani není tenisový zápas,“ povzdechl si Federer. Ale vyhrát se nad ním dá. Vždyť Radek Štěpánek má s Karlovičem skóre 2:0. „Je potřeba mu nabourat rytmus podání. To znamená co možná nejvíc servisů vrátit do kurtu... A to bývá někdy problém,“ poznamenala česká jednička, která na domácího obra vyrukuje v prvním utkání.

Pomaloučká antuka by Karlovičovi neměla tolik sedět. „Nemá totiž ideální pohyb. A chybuje na bekhendu,“ všiml si kapitán Jaroslav Navrátil. Jenže nevzhledný kurt v hale Žatika v sobě skrývá nečekaná překvapení. Na několika místech připomíná brambořiště. Odrazy jsou nevyzpytatelné. „Taky je nějaký křivý. Jen jestli ho nestavěli Karlovičovi na míru,“ upozorňoval po prvním tréninku Berdych.

Třicetiletý chorvatský obr, který by se lépe vyjímal na basketbalové palubovce, zatím v Poreči vypadá jako flegmatik. „Tlak sice cítíme, ale dokážeme s ním bojovat, což jsme ukázali už proti USA. S Berdychem mám pozitivní bilanci, se Štěpánkem jsem dlouho nehrál. Jsou to dobří hráči, ale zápas je otevřený. Finále? To by bylo pro tak malou zemi, jako je Chorvatsko, něco fantastického,“ zahrál na národní strunu.

Reklama