Hlavní obsah

DAVIS CUP: Štěpánek s Berdychem vydřeli výhry, Češi vedou po prvním dnu 2:0

Ondřej CupalSport.cz

Tenisté Radek Štěpánek a Tomáš Berdych získali pro Českou republiku první dva body v semifinále Davisova poháru. Štěpánek v téměř šestihodinové bitvě přehrál Iva Karloviče po setech 6:7, 7:6, 7:6, 6:7 a 16:14. Berdych vedl nad Marinem Čiličem již 2:0 na sety, přesto nakonec zvítězil až po pěti sadách po výsledku 6:3, 6:3, 3:6, 4:6 a 6:3. Česká republika tak po prvním hracím dnu vede 2:0 na zápasy.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Radek Štěpánek s vítěznou grimasou po vítězství nad Ivem Karlovičem z Chorvatska v semifinále Davis Cupu

Článek
Fotogalerie

Karlovič začal proti Štěpánkovi ve velkém stylu a během úvodní hry nasázel českému tenistovi tři esa. Hned ve druhém gamu navíc sebral rodákovi z Karviné podání. Český reprezentant se však nevzdal, vzápětí se mu totiž podařil rebreak, když Karlovič poslal svůj míček do sítě. V tie-breaku si však vybudoval Chorvat lepší pozici a první sadu tak získal pro sebe.

V dalších dvou setech si oba tenisté své servisy drželi poměrně spolehlivě a oba sety doputovaly do dalších zkrácených her. V tie-breaku druhého setu udělal 208 centimetrů vysoký Karlovič dvojchybu, díky níž získal druhý set ve svůj prospěch Štěpánek. Ve třetí sadě ve zkrácené hře byl na začátku na koni Chorvat, který brzy vedl již 3:0. Český hráč se však nevzdal, vyrovnal a vzápětí po další nevynucené chybě Karloviče si vybojoval výhodu, kterou proměnil a ujal se vedení 2:1 na sety.

Radek Štěpánek se raduje po vítězství nad Chorvatem Ivem Karlovičem v semifinále Davis Cupu.foto: ČTK/Petr Sznapka

Čtvrtý set však získal pro sebe Chorvat, opět v tie-breaku. O výsledku tak nakonec musela rozhodnout pátá sada. V jedenácté hře při podání Štěpánka se díky kvalitním prohozům dostal 31. hráč světového žebříčku ke třem brejkbolům, které zároveň znamenaly setboly. Všechny se však podařily Štěpánkovi odvrátit. Štěpánek se k brejkbolu dostal až v jednadvacáté hře, hrozbu však dokázal Karlovič odvrátit citlivě provedeným zkrácením hry. Rozhodla nakonec až 29. hra. V té totiž při brejkbolu českého hráče zahrál Karlovič snadný volej daleko za základní čáru. V následujícím gamu dovedl český tenista zápas do vítězného konce.

Pětisetový zápas vyhrál i Berdych

Tomáš Berdych na svého soupeře vlétl jako uragán. Byl lepším, sebejistějším a přesnějším hráčem na porečské antuce. V prvním setu dokázal sebrat Čiličovi podání hned dvakrát a úvodní dějství získal pro sebe. Chorvat naopak působil nervózním dojmem. Určitě mu také nepomohl přesun z New Yorku, kde na US Open, na tvrdém povrchu, postoupil až do čtvrtfinále. Druhou sadu Berdych získal také pro sebe.

Vše nasvědčovalo tomu, že osmnáctý hráč světa dovede zápas do jednoznačného vítězství. Chorvat se ale rozehrál a třetí set českému tenistovi sebral, když Berdycha obral hned o dva jeho servisy. V nastoleném trendu Čilič pokračoval i ve čtvrtém setu. V tom nejdříve rodáka z Valašského Meziříčí brejknul, poté se sice Berdych vzchopil a vyrovnal, přesto to byl Čilič, kdo se poslední radoval ze zisku soupeřova podání. A vzápětí i ze zisku čtvrté sady.

I o osudu druhého pátečního zápasu tak musel rozhodnout až pátý set. Před ním si Berdych odskočil do šatny a vrátil se nově nabuzen. V šesté hře si vybojoval dva brejkboly a hned první využil, když nejdříve poslal Čiliče daleko za základní čáru a poté pohledně zkrátil hru. Berdych si své podání uhlídal a získal pátý set a zároveň i druhý bod pro Českou republiku.

Davis Cup, semifinále:
Chorvatsko - Česká republika 0:2
Štěpánek (ČR) - Karlovič (Chorv.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), 6:7 (2:7), 16:14, Berdych (ČR) - Čilič (Chorv.) 6:3, 6:3, 3:6, 4:6, 6:3.

Reklama

Související témata: