Hlavní obsah

Berdych a Štěpánek řádili i ve čtyřhře, Češi jsou ve finále Davisova poháru!

POREČ/PRAHA

V roce 1980 nastoupili tehdy ještě reprezentanti Československa ve finále Davisova poháru a porazili Itálii. Po dlouhých 29 letech se do finále prestižní soutěže probojovali i tenisté samostatné České republiky. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek po fantastických výhrách v singlech zvládli i sobotní čtyřhru a v chorvatské Poreči porazili domácí pár Lovko, Čilič 3:0 na sety.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem po vítězství ve čtyřhře

Článek
Fotogalerie

"Přijeli jsme sem vyhrát a je jedno, jestli jsem byl na kurtu šest nebo deset hodin. Chceme získat třetí bod," nechal se slyšet Štěpánek, jenž s Berdychem nastoupil v deblu místo původně nahlášených Lukáše Dlouhého a Jana Hájka.

Česká dvojice se hned na úvod dokázala prosadit, když vyhrála při podání domácích hráčů první game zápasu. Následně bez chyby servíroval Štěpánek, Zovko si však nato svůj servis podržel a snížil stav setu na 1:2. Berdych se Štěpánkem však hráli uvolněně a brzy už v prvním setu vedli 5:1. Jasné vítězství 6:1 přišlo po třiatřiceti minutách první sady.

Suverénně začali tenisté mohutně podporováni českými fanoušky v Poreči i druhou sadu a rychle si vypracovali vedení už 4:1. A nebýt občasného zaváhání Berdycha na síti, mohlo být rychle po druhé sadě. Chorvaté začali více směřovat míče na českou jedničku a při Štěpánkově podání za stavu 4:2 jsme museli odvracet čtyři brejkboly. Štěpánek ale zaválel a druhý ste Češi vyhráli 6:3.

Českou dvojici nevyvedla z tempa ani vynucená přestávka v úvodu třetího setu, kdy v hale vypadla elektřina. V nejvyrovnanější sadě si oba páry dlouho držely svá podání, po dalším výpadku proudu ale Chorvaté za stavu 3:3 zaváhali a ztratili Zovkův servis. Při vedení 5:3 ještě Čilič dokázal českou radost oddálit, ale v následné hře zaúřadoval Štěpánek a poslal český tým po 29 letech do finále.

Finále se uskuteční 4. až 6. prosince a Češi pojedou o triumf bojovat do Španělska, na půdu obhájců titulu. Španělsko vyhrálo druhé semifinále s Izraelci i bez Rafaela Nadala rovněž už po sobotní čtyřhře.

Davis Cup, semifinále:
Chorvatsko - Česká republika 0:3
Dvouhry: Ivo Karlovič (Chorv.) - Radek Štěpánek (ČR) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:7 (6:8), 7:6 (7:2), 14:16, Marin Čilič (Chorv.) - Tomáš Berdych (ČR)  3:6, 3:6, 6:3, 6:4, 3:6.
Čtyřhra: Lovro Zovko, Marin Čilič (Chorv.) - Tomáš Berdych, Radek Štěpánek (ČR) 1:6, 3:6, 4:6

Reklama