Hlavní obsah

Švýcarsko podržel Federer

MELBOURNE/MÁLAGA

Po jednom bodu mají tenisté Austrálie a Švýcarska ve vzájemném semifinálovém utkání Davisova poháru. Hewitt si nejprve lehce poradil s Kratochvilem, ale Švýcarsko vrátil do hry Federer. Ve druhém semifinále vede favorizované Španělsko nad Argentinou po úvodním dni 2:0. A to i přesto, že Mariano Zabaleta vyhrál nad Carlosem Moyou první dva sety.

Foto: ČTK/AP

Roger Federer neprohrál v Davisově poháru už deset měsíců

Článek

Po jednom bodu mají tenisté Austrálie a Švýcarska ve vzájemném semifinálovém utkání Davisova poháru. V Melbourne Parku zajistil domácímu týmu vedení Lleyton Hewitt, ale ve druhé dvouhře vyrovnal stav wimbledonský vítěz Roger Federer. Před úvodní dvouhrou obě mužstva uctila minutou ticha památku australského kouče Petera Cartera. Bývalý trenér wimbledonského vítěze Rogera Federera loni zemřel.

Hewitt získal hned první servis Kratochvila a udal tón utkání se 129. hráčem světa. Dvaadvacetiletý Australan neustále vedl a bez vážnějších komplikací dotáhl zápas do vítězného konce. V Davisově poháru si vylepšil bilanci na 21 výher z 26 zápasů. "Až do konce prvního setu jsem nepodával moc dobře," našel Hewitt chybu na svém výkonu. "Ale pak už mi šel servis skvěle. Měl jsem ze hry hned lepší pocit," radovala se světová sedmička.

Federer prodloužil vítěznou šňůru

Švýcarské zvony se v hledišti rozezněly po druhé dvouhře. Federer splnil svůj cíl, eliminoval Philippoussisův tvrdý servis, podání mu vzal pětkrát a radoval se z výhry. "Už jsem deset měsíců v Davisově poháru neprohrál," poukázal Švýcar na svoji vítěznou šňůru. "Mám ze své hry skvělý pocit," doplnil. Jen ve třetím setu byla hra vyrovnaná a Švýcar ji získal až v tie- breaku. "Povolil jsem a pustil ho zpátky do hry. Hrál jsem málo agresivně a musel jsem do toho dát všechno," řekl Federer.

Australský tenista nesplnil své předsevzetí, které si dal před zápasem. Chtěl mít rychlý vstup do utkání. "Ale zas to bylo pomalejší," posteskl si. "V důležitých okamžicích hrál solidněji než já. Nedostal jsem ho pod tlak," káral se Philippoussis.

Austrálie - Švýcarsko 1:1
Hewitt - Kratochvil6:4, 6:4, 6:1.
Philippoussis - Federer3:6, 4:6, 6:7 (3:7).

Křeče Zabalety pomohly Španělsku k vedení

Na antuce v Málaze nejprve Juan Carlos Ferrero hladce přehrál Gastona Gaudia, který za celý zápas vyhrál jediný vlastní servis, a pak Carlos Moya v pěti setech porazil Mariana Zabaletu. Argentinec sice vedl 2:0 na sety, za stavu 2:2 ve třetí sadě ho však postihla svalová křeč, kvůli níž se nemohl pohybovat a v dalším průběhu zápasu vyhrál jen jednu ze sedmnácti her.

"Kvůli křečím jsem prohrál zápas. Hrál jsem dost dobře na to, abych mohl utkání vyhrát. Se dvěma sety k dobru a skóre 2:2 ve třetím jsem si hodně věřil," litoval po zápase zlomený Zabaleta. "Hodně to bolí, budu si to pamatovat do konce života," dodal. Smíšené pocity měl i vítězný Moya. "Nebyl to úplně běžný den. Nerad vyhrávám takovým způsobem, ale zase to mám radši než porážku," komentoval podivný zápas.

Argentinský nehrající kapitán Gustavo Luza, který musel již před semifinále oželet zraněné Davida Nalbandiana a Guillerma Coriu, bude mít v případě vítězství Argentinců v sobotní čtyřhře před závěrečnými dvouhrami těžkou hlavu. Kromě Zabaletových zdravotních problémů může sestavu Jihoameričanů pozměnit i dnešní nevýrazné vystoupení Gastona Gaudia. "O tom, kdo bude v neděli hrát, rozhodnu až po čtyřhře. Tento zápas ještě není ztracen, stále věřím, že ho můžeme vyhrát," řekl Luza.

Španělsko - Argentina 2:0
Ferrero - Gaudio6:4, 6:0, 6:0.
Moya - Zabaleta5:7, 2:6, 6:2, 6:0, 6:1

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík