Hlavní obsah

Federer pomohl Švýcarům k udržení ve Světové skupině Davis Cupu

PRAHA

Nejlepší tenista světa Roger Federer pomohl švýcarskému daviscupovému týmu k udržení ve Světové skupině. Patnáctinásobný grandslamový vítěz dnes v Janově zdolal ve třetí dvouhře domácího Potita Staraceho 3:0 na sety a získal pro svou zemi rozhodující třetí bod.

Článek

Federer přiletěl do Itálie po prohraném pondělním finále US Open s Juanem Martínem del Potrem a přechod z betonu na antuku zvládl bez problémů. V pátek vyhrál bez ztráty setu svůj první zápas proti Simone Bolellimu, přičemž druhý švýcarský bod přidal Stanislas Wawrinka proti Andreasi Seppimu. Bez Federera sice hosté prohráli sobotní čtyřhru, osmadvacetiletý fenomén jim však zajistil svým druhým bodem setrvání mezi elitou.

Účast ve Světové skupině si už v sobotu zajistili Srbové, kteří ani bez své jedničky Novaka Djokoviče neměli větší problémy s Uzbekistánem. K Srbsku se dnes připojily Švédsko a Francie. O tři švédské body se v domácím duelu proti Rumunsku postaral ve dvouhrách a čtyřhře letošní finalista Roland Garros Robin Söderling, Francii stejným způsobem v Nizozemsku pomohl Jo-Wilfried Tsonga.

O slavnou "salátovou mísu" bude moci příští rok usilovat i Belgie, jež bojovala proti Ukrajině do rozhodujícího pátého duelu. V něm však Steve Darcis dovolil stejnojmennému synovi slavného atleta Sergeje Bubky pouze tři gamy a po vítězství 6:2, 6:1 a 6:0 získal pro Belgii třetí bod. Světová skupina přivítá v roce 2010 také Indii, která uspěla v Jihoafrické republice.

Zbývající dva zápasy se ještě hrají. Chile vede nad Rakouskem 2:1 po čtyřhře, Brazílie po deblu prohrává 1:2 s Ekvádorem.

Reklama