Hlavní obsah

Tenisté byli v Poreči jako doma, Chorvaty smetla červeno-modro-bílá vlna

POREČ

„Chorvati, kde jste?“, ptal se úpěnlivě titulek v místním deníku Sportske novosti. Žádná divočina ze strany domácích příznivců se totiž v hale Žatika nekonala. Hlediště ovládla červeno-modro-bílá masa hlučných českých fanoušků. A díky nim se tu Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem mohli cítit jako doma.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Čeští tenisoví fanoušci v Poreči

Článek

„Koukali jsme na sebe s klukama už v prvním zápase a říkali jsme si, že to je teda neskutečný. Jako by se hrálo v Ostravě,“ líčil Berdych. Obavy, že Chorvati své hvězdy Karloviče s Čiličem „vyblázní“, se ukázaly jako neopodstatněné. Vstupenky u Jadranu se po desítkách stěhovaly do českých rukou.

Při zápasech to bylo moc znát. Chorvatské fanoušky sice držela na vodou neúnavná dechová kapela, přesto prohráli jednoznačně na body. A když se v sobotu blížil postup, bylo to drtivé české k. o. Vlajky, bubny, trumpety, hromové skandování: „Češi, do toho!“

Ovšem i pečlivá choreografie. „Všechno zorganizovat není jen tak. Fandění vyžaduje přípravu,“ vysvětloval nepsaný šéf nejhlučnější skupiny příznivců Václav Bartoš. „Jsme tady takový výběr z nejlepších moravských hroznů,“ řekl lídr party z Prostějova, které cestu do Chorvatska uhradil majitel České sportovní Miroslav Černošek.

Šestatřiceti fandům zaplatil ubytování v tříhvězdičkovém hotelu. „Je to tak, pan Černošek všechno zajišťuje,“ přitakával Bartoš. „Kolem tenisu jsme v Prostějově jedna velká rodina. V pátek nás třeba navštívil táta Radka Štěpánka. Dali jsme si pivo. On nám vykládal, co se děje v zákulisí týmu. Paráda.“ A není to jejich poslední letošní tenisový výlet. „V prosinci vyrážíme do Španělska,“ ujistil Bartoš.

Reklama

Související témata: