Hlavní obsah

Bude mít česká tenisová pohádka finálový happy end?

PRAHA

Česká tenisová pohádka pokračuje. Daviscupový tým se probil přes Chorvaty do finále a ani tam není bez šancí na úspěch. O slavnou „salátovou mísu“ se samostatní Češi utkají poprvé, ale jako příklad jim může sloužit historie. Před 29 lety triumfoval československý tým. Poprvé a zatím naposledy. Změní to parta kapitána Navrátila?

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hala v Poreči se proměnila v domácí prostředí českých tenistů.

Článek

V Chorvatsku se potvrdilo, že Češi se opírají o dva základní kameny. Bez Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha by to prostě nešlo. Vyrovnaní tenisté, které dělí ve světovém žebříčku pouhých pár bodů, jsou tahouny týmu.

V pátek v dlouhých bitvách srazili dvě chorvatské věže a v sobotu si smlsli na domácích deblistech. V daviscupových čtyřhrách vyhráli popáté v řadě. Štěpánek byl opět dirigentem české dvojice, bez ohledu na svůj páteční šestihodinový maratón, v němž proti Karlovičovi čelil rekordním 78 esům. „Bez těch dvou si finále neumím představit,“ uvedl kapitán Jaroslav Navrátil.

Chyby soupeřů pomohly

Navíc českému týmu v dosavadním postupu přálo také štěstí. To však rozhodně neznamená, že by účast ve finále byla náhoda. Naopak, český tým ji vydřel a udělal vše pro to, aby využil dobré karty, které mu osud i soupeři rozdali. Zatímco daviscupoví protivníci vždy chybovali, Češi byli precizní. Francouzi i Argentinci nenasadili do čtyřhry své nejlepší hráče Tsongu, resp. Del Potra a právě v ní Navrátilova parta získávala klíčové body.

"Vždycky se říká, že člověku se musí všechno sejít," konstatoval Štěpánek pro ČTK. "K úspěchu potřebujete i štěstí, ale neřeknu nic nového, když dodám, že štěstí přeje připraveným. A kdyby, kdyby, na to se nehraje. Hraje se na realitu a tou je finále," řekl tenista.

Chybovali i Chorvati, kteří zase pro semifinále špatně volili povrch. Ani antuka nebyla dobrou volbou pro jejich dvě věže Karloviče a Čiliče. Obrovití domácí tenisté jsou ranaři, kteří mají raději tvrdší povrch. Marin Čilič získal své tři tituly na tvrdých površích, Karlovič zase tři ze čtyř titulů získal na rychlých površích. Navíc ani místo nebylo zvoleno nejlépe, v Poreči rozhodně neměli domácí prostředí, to vytvořili hostujícím hráčům čeští fanoušci.

Klíčová dvojice musí být zdravá

Aby tým uspěl i ve finále, musejí být Štěpánek s Berdychem zdraví. Kapitán Navrátil sice hovoří o tom, že Češi mají k dispozici další dobré hráče, mezi jedničkou a dvojkou českého týmu a zbytkem reprezentace je ale obrovský rozdíl.

Na lavičce sedí ještě jedno eso, a to deblový šampión Lukáš Dlouhý. Možná je velký luxus nechávat jednoho z nejlepších deblistů světa v koutě, ale Navrátilovi se nechtělo sahat do vítězného deblového páru. A sázka na to, že Štěpánek s Berdychem odehrají vše, co bude možné, mu vyšla.

Pak je tu ještě další faktor. Týmový duch, dobrá parta. „Tým, který vyhrál před 29 lety, byl asi silnější. Ale i my máme skvělou partu,“ prohlásil daviscupový kapitán. Je to tak. Štěpánek s Berdychem se respektují a vycházejí si jako největší hvězdy týmu vstříc. V zádech pak mají semknutou partu, která je hecuje po celý zápas a pomáhá v tréninku.

V neposlední řadě daviscupový tým vytrvale podporují skvělí fanoušci, kteří mu vytvořili v Poreči domácí prostředí. O atmosféře během domácích utkání netřeba mluvit. Snad si čeští tenisoví příznivci najdou cestu i do Španělska.

Ještě nejsou spokojeni

Všechny tyto faktory, které vedly ke stávajícímu úspěchu, mohou pomoci i ve finále, tahle pohádka může mít happy end bez ohledu na to, jestli se Češi na sklonku roku popasují i se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem, či nikoliv. Češi jsou odhodlaní, v euforii. A touží dotáhnout své tažení do úspěšného konce. "Jsme rádi, že jsme ve finále, ale ještě nejsme spokojeni. Chceme pohár přivézt domů," shodli se Štěpánek s Berdychem.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík