Hlavní obsah

Davis Cup z nás dělá lepší hráče, shodli se Berdych se Štěpánkem

Pod očima měli Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem náznaky kruhů, ale oslavu si zasloužili. Postup do finále Davis Cupu po 29 letech je jedinečným úspěchem, jenže českým tenistům to nestačí. Představa zisku ‚salátové mísy‘ je neskutečně lákavá a prosincové finále ve Španělsku je obrovskou motivací. "Máme radost, ale spokojení ještě nejsme," říká v dvojrozhovoru Práva Radek Štěpánek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych během čtyřhry v Poreči.

Článek

Chorvaté na vás vybrali antuku. Myslíte, že se jim volba povrchu vymstila?

Štěpánek: Jejich volbu hodně ovlivnilo Čiličovo vítězství nade mnou na French Open. Mysleli si, že nás tím hodně otupí. Nevím ale, jestli je Čilič na hodně rychlém povrchu úplně pevný v kramflecích.

Na taraflexu byste možná od Karloviče těch es schytal 100, ne? (V prvním duelu jich Chorvat na Štěpánkovu stranu nastřílel rekordních 78 - pozn. red.).

Štěpánek: Kdyby jich bylo 150 a já vyhrál 18:16, proč ne?

Berdych: Karlovič dává esa všude. I když relativně není tak silný při úderech, na antuce si spíš dovolí do toho třísknout, má víc času. Byť to zní divně, rychlý povrch by pro nás mohl být větší výhodou, než když má Karlovič na antuce víc času a všechno stihne.

Tomáši, váš tatínek se přiznal, že tipoval výhru Chorvatů. Už jste to probírali?

Berdych: Ještě nebyl čas. Taky názor (směje se).

Štěpánek: V pořádku. Ať sejčkuje dál!

Berdych: Lepší, než kdyby to bylo obráceně. Výsledek je důležitější.

Jaké teď máte plány na příští dny?

Štěpánek: Mám v programu dvoutýdenní okno, jedu až na turnaj do Tokia, pak na Masters do Šanghaje a potom ještě zbývají tři halové turnaje.

Berdych: Já už o týden dřív hraju v Kuala Lumpuru a pak mám vlastně stejné turnaje jako Radek. Takže šest turnajů do konce sezóny.

Nenaruší vám prosincový termín Davis Cupu celou přípravu?

Berdych: Těžko říct. Je ale fakt, že kdyby se nevyhrálo, byla by příprava na další sezónu taková, jakou bychom chtěli. Ale za tohle se dá obětovat skoro všechno. Teď si nedokážu představit, jak příprava bude vypadat, ale uděláme nějaký plán a popereme se s tím.

Štěpánek: Tohle je příjemná změna programu. Samozřejmě se budeme muset všichni přizpůsobit. Ale jestli na to padne dovolená, tak ať padne.

Je pro vás po Davis Cupu hodně těžké soustředit se zase na své individuální výkony?

Štěpánek: Mám čtrnáct dní do dalšího turnaje, odpočinu si, zregeneruju. Za pár dnů únava odejde a soustředím se dopředu.

Berdych: Já to vidím spíš pozitivně. Vezmu si to dobré ze zápasů, které jsem v Poreči odehrál. Budu mít sebevědomí a snad pojedu na té vlně dál.

Španěl Verdasco loni rozhodl finále Davis Cupu s Argentinou a vyletěl individuálně hodně nahoru. Může postup do finále ovlivnit vaše individuální kariéry?

Štěpánek: Takovéhle zápasy, které jsou pod obrovským tlakem a dopadnou vítězně, každého hráče nakopnou a dodají mu sebevědomí.

Berdych: Souhlasím. Už jen dostat se do finále je obrovské množství zkušeností. Člověk si věří. Kdyby se to podařilo dorazit a zopakovat to i ve finále, tak to může být obrovský motivační bod.

Poslední finále s českou účastí je z roku 1980, četli jste třeba o něm?

Štěpánek: Mně byly dva roky a tady mládě tu ještě ani nebylo. (směje se) Ale vyprávěli mi, že když tenkrát porazil Mečíř…teda Šmíd, no vidíte to, jeden panák… Když porazil Šmíd Panattu, tak když chodil na síť, pořád hrál halfvoleje a Ital ho prohazoval. Šmíd změnil taktiku, nenechal padat míč a tím to utkání otočil. To je perlička, kterou si z toho pamatuju.

Berdych: Radek to má asi víc nastudovaný, já o tom moc nevím.

Je to pro vás hodně prestižní, když jste dokázali to, co nezvládly generace Mečířů, Kordů, Nováků?

Štěpánek: Jsme strašně rádi, že se nám tenhle úspěch, zatím dílčí, podařil. Máme radost, ale spokojení ještě nejsme. Každá generace svou šanci měla a je to o tom, kdo šanci promění.

Radku, nebudete si teď kvůli tomu vašeho trenéra Petra Kordu dobírat?

Štěpánek: Tohle je první věc, ve které jsem se dostal dál než on... Petr toho dokázal v tenise strašně moc. Vyhrál Australian Open, byl druhým hráčem světa, k tomu já mám hodně daleko. On taky sehrál spoustu zápasů, které si lidi pamatují.

Můžete říct, v čem je největší síla vašeho týmu?

Berdych: Vyrovnanost a to, že držíme neskutečně pospolu. Atmosféra je od prvního setkání na celý týden skvělá. To moc pomáhá. Není to tak, že si každý individuálně odehrajeme dvouhru a pak někdo nastoupí na debla. Prožíváme to všichni a je to pro nás obrovská akce. To se všechno sčítá. Hecujeme se a dobrý tenis přijde.

Štěpánek: Když jsem se vrátil na utkání se Švýcarskem, tak jsem říkal, že bych chtěl v Davis Cupu uspět. To znamená zahrát si semifinále, finále nebo vyhrát mísu. Přenést se to dá na všechny, jsme skvělá parta s jedním cílem. Každý dělá první, poslední, a proto výsledky přicházejí.

Bylo to tak hned od vašeho návratu do týmu?

Štěpánek: Kdyby to nebylo od prvního momentu, tak jsme těžko mohli porazit Federerovo Švýcarsko. Prožili jsme si v Davis Cupu velké věci, ať už se to týká smolného zranění Tomáše v Rusku, nebo mých potíží při posledních zápasech. Dostali jsme se přes těžké chvíle. Jak se říká, když člověk přežije vlastní smrt, tak se může stát cokoliv. Ukazujeme víc, než je běžné a v tom je rozdíl.

Dá se říct, jak vás dva Davis Cup sbližuje?

Štěpánek: Jsme tady pro jednu věc. Samozřejmě jsme oba individualisti, ale když přijdeme sem, táhneme za jeden provaz. V týdnu žijeme pohromadě, než se rozejdeme do svých pokojů. Určitě jsme si celý týden hodně blízko.

Berdych: Trávíme spolu co nejvíc času. Člověk zažije i to, že je někdo na něco naštvaný, něco mu vadí. Nemůžeme být pořád všichni spokojení, ale chvil, kdy nás něco štve nebo není nálada, je strašně málo. Problémy rychle odezní.

Dělá tahle pohoda hodně? Někdo může mít dva skvělé hráče, kteří se ale hádají a nedokážou v Davis Cupu nic.

Štěpánek: Jde o sílu ducha týmu. Jít za jedním cíle společně a ne jednotlivě, o tom to je. To pak dodává to něco navíc, co v nejtěžších a závěrečných chvílích může člověku na kurtu pomoct.

Uvědomili jste si, že vám k postupu také pomohla souhra okolností? Francouzi postavili Tsongu do čtyřhry, Argentinci nenechali hrát v deblu Del Potra, nepřijel jim Nalbandian. Kdyby byl Roddick na čtvrtfinále zdravý, možná byste museli k semifinále do Ameriky...

Štěpánek: Vždycky se říká, že člověku se musí všechno sejít. Že k úspěchu potřebuje i štěstí. Neřeknu nic nového, když dodám: Štěstí přeje připraveným. Kdyby, kdyby... Na to se nehraje. Hraje se na Real Madrid. Na realitu.

Bylo by to velké štěstí, pokud by Španělsku chyběl Nadal?

Štěpánek: To uvidíme, až utkání skončí... Ale tým s Nadalem a bez je samozřejmě obrovský rozdíl. Chybí vám nejlepší hráč světa. To musí být znát.

Zdá se, že v Davis Cupu hrajete líp než na turnajích. Cítíte to tak?

Štěpánek: Davis Cup z člověka dostane to nejlepší. Pokud to prožíváte se vším všudy, ukážete snad ještě víc, než ve vás je. Všechno je jedinečné, má to kouzlo. Ano, dělá to z nás lepší hráče.

Berdych: Přesně tak. Nechci říct, že normální turnaje jsou všední. To ne, ale Davis Cup se nehraje každý týden. A finále v něm nehrajete každý rok.

Štěpánek: Když nastoupíme, tak dobře víme, že nás tady není deset, ale že za námi stojí dalších deset miliónů lidí doma. Všem chci poděkovat za ohromnou podporu. Pro nás je to veliká zodpovědnost. Je skvělé, že takhle můžeme udělat radost. Sportovní úspěchy Čechy hodně spojují. Tak snad zažijeme tenisové Nagano. Třeba i s těmi plnými náměstími...

Radku, váš táta říkal, že kvůli takovým chvílím se dvacet let dřelo.

Štěpánek: Jsem strašně moc vděčný svým rodičům, že mi tohle umožnili a v tenisovém snažení mě podporovali. Museli tomu přizpůsobit vlastní život. Odříkání v tom byla strašidelná spousta. Tohle je ale pro mé rodiče zadostiučinění.

Berdych: Ať je to finále Davis cupu, nebo výhra jakémkoli turnaji, to jsou ty chvíle, kvůli kterým toho tolik odmala obětujete. To je ta nezaplatitelná odměna. Důvod, proč každé ráno jít znovu na kurt.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík