Hlavní obsah

Češi nám ukázali, jak se má fandit, smutnil chorvatský kapitán Prpič

POREČ

Vlna kritiky se snesla na vedení chorvatského tenisu kvůli tomu, že umístilo semifinále Davisova poháru s českou reprezentací do haly v Poreči. V ochozech měli značnou převahu fanoušci Berdycha, Štěpánka a spol. a pomohli hostům skvělou kulisou k vítězství 4:1 a postupu do finále.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Čeští tenisoví fanoušci v Poreči

Článek

"Poreč není tenisové město. Představitelé tenisového svazu mohli lépe organizovat fanoušky. Na takových zápasech se objevují stále stejné osoby, které přijdou na všechny zápasy naší reprezentace," uvedl Ivan Ljubičič, který se v roce 2005 podílel na chorvatském triumfu v soutěži, ale nyní se do nominace nevešel. Podle něj mohl svaz zdarma přivézt fanoušky z celého Chorvatska.

"Bylo to, jako kdybychom hráli v Praze," posteskl si Marin Čilič, který podlehl v pátek Tomáši Berdychovi a neuspěl ani v sobotní čtyřhře. Hlasité povzbuzování mnoha fanoušků prý českým hráčům v rozhodujících chvílích zápasu významně pomohlo.

Chorvaté si v Poreči připadali jako hosté

"Je smutné, že jsme se doma stali hosty," konstatoval nehrající kapitán domácího týmu Goran Prpič. "Jejich fanoušci ukázali našim, jak se má fandit, když se hraje v Chorvatsku. U východu z haly jsem žertem chlapcům řekl, že mám pocit, jako by se hrálo v Praze," prohlásil.

"I když tu chorvatští fanoušci byli, tak nebyli organizovaní jako ti čeští. Cožpak jsme nemohli dát dohromady 200 členů Bad Blue Boys (tvrdé jádro fotbalových fanoušků Dinama Záhřeb) nebo Armade (sdružení fotbalových fanoušků HNK Rijeka) a vytvořit tu správnou atmosféru, jakou jsme potřebovali?," uvedl Prpič, jenž prohlásil, že pro chorvatský svaz je důležitější finanční zisk než výhra a postup do finále.

"Není pochyb, že všichni chceme úspěch. Chorvatský tenisový svaz je velká organizace, která potřebuje ročně osm až jedenáct miliónů kun, ale stát nám dává jen 1,4 miliónu kun. Tři zápasy Davisova poháru v Poreči přinesly svazu zisk (celkem okolo 2,5 miliónu kun)," reagoval předseda svazu Radimir Čačič.

Po invazi českých fanoušků do Poreče přiznal chybu. "U předchozích zápasů s Chile a USA jsme pracovali na tom, aby byli přivezeni fanoušci, a to to přitom nevypadalo tak špatně. Ale tady jsme čekali domácí fanoušky, v hale bylo místo toho plno Čechů," uvedl Čačič s tím, že hosté mají podle pravidel nárok na deset procent vstupenek (450 kusů), ale v hale jich bylo mnohem víc. "Kromě sponzorských vstupenek, kterých je kolem 500, se ostatní prodávají prostřednictvím agentur, které mají zájem na tom, aby se všechny prodaly. Většinu koupili Češi. Cožpak jsme to mohli kontrolovat? Mohli, ale bylo by nedůstojné držet vstupenky až do posledního okamžiku," dodal šéf chorvatského tenisu.

Reklama

Související témata: