Hlavní obsah

Černošek: Finále Davisova poháru je o prestiži, ne o profitu

PRAHA

Sportovní úspěch, na který čekaly generace. Postup do finále Davis Cupu má ale i svou druhou stránku – finance. A tam už společnost Česká sportovní, která poskytuje tenistům veškerý servis, tolik nejásá.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem po vítězné čtyřhře v Poreči. Češi mají jisté finále Davisova poháru.

Článek

„V Chorvatsku byly náklady kolem šesti miliónů korun,“ tvrdí majitel České sportovní Miroslav Černošek. „Ve Španělsku to bude ještě víc. Jenže Davis Cup je nesmírně prestižní akce a my chceme Radkovi Štěpánkovi s Tomášem Berdychem dát najevo, že si jich vážíme. I když oni nehrají soutěž pro peníze. To určitě ne.“

Polovinu nákladů při daviscupovém klání tvoří ubytování, stravování, letenky... Druhá polovina, to jsou náklady na tým a bonusy hráčů. Na převratné finanční zisky si ale Česká sportovní zálusk nedělá. „Do druhého kola, pokud se nedostanete do mimořádně špatných destinací, tak je to finančně zajímavé. Počínaje semifinále a finále je to spíš o charitě,“ usmívá se Černošek, který v roce 2007 úspěšně inicioval Štěpánkův návrat do týmu.

Možná se sejde tým, který před triumfoval v Praze

České sportovní by zahrál do karet prosincový triumf. „Za vítězství je 500 tisíc dolarů, za porážku 260. Já to počítal a pokud finále nevyhrajeme, tak nevyděláme.“ Jenže pocit „být u toho“ je pro Černoška mnohem lákavější než profit. „Kolikrát se něco takového podaří? Patnáct let jsme nevyhráli venku zápas ve Světové skupině. A najednou tu máme finále.“ Případné prémie za vítězství v celé soutěži Černošek nechtěl rozmazávat. „Nezlobte se, to je o chemii celého týmu. K tomu se vyjadřovat nechci.“

Ve Španělsku by přesto rád uskutečnil ještě jeden nápad. Chtěl by pozvat i sestavu, která v roce 1980 triumfovala v pražské sportovní hale proti Italům a zvedla nad hlavu „salátovou mísu“. Je tedy možné, že se v místě konání zápasu objeví Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš. „Má to své komplikace. Chci nechat prostor Radkovi a Tomášovi, abychom o tom spolu mluvili. Ivan Lendl se už ozval... Ale rádi bychom dali nějak najevo, že cítíme kontinuitu s rokem 1980,“ říká šéf České sportovní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články