Hlavní obsah

Nejdelší tenisová výměna slaví výročí. Míček letěl přes síť 643krát!

PRAHA

Přesně před pětadvaceti lety se odehrál nevídaný boj o jeden jediný bod ve zkrácené hře, tzv. tie-breaku. V zápase Vicki Nelsonové s Jean Hepnerovou míček přeletěl síť celkem 643krát. Výměna trvala neuvěřitelných 29 minut, což je i po 25 letech vůbec nejdelší výměna v historii profesionálního tenisu.

Foto: Internet

Ilustrační foto

Článek

Vzpomínku na pozoruhodný souboj přinesl deník New York Times. „Myslela jsem, že se zblázním,“ připomněl deník slova Vicki Nelsonové po skončení zápasu. Právě ta nakonec 643. ranou výměnu vítězně ukončila. „Ať už jsem udělala s míčkem cokoliv, vždy ho dokázala vrátit zpět.“

Nelsonová se snažila, ale stále nemohla najít skulinu k proměnění vítězného míče. Nakonec jí příležitost nabídla sama soupeřka. „Zahrála krátký lob, díky němuž jsem to mohla konečně zatlouct. A ukončit to.“

Vlastně to byl tuctový souboj průměrných hráček na tuctovém turnaji, Nelsonová s Hepnerovou obývaly závěr první, resp. druhé stovky světového žebříčku, díky nekonečné výměně ale jejich jména vešla do dějin. Nelsonová nakonec tohle první kolo ve Virginia Slims vyhrála 6:4 a 7:6 (13:11).

Ačkoliv výsledkově se může utkání jevit jako rychlá záležitost, celkem zápas trval předlouhých šest hodin a 31 minut. Samotný tie-break trval hodinu a 47 minut. Tenhle maratón se dlouho držel na čele různých rekordních žebříčků. Dvacet let byl vůbec nejdelším zápasem v tenisové historii, nyní zůstává alespoň nejdelším zápasem hraným v jednom dni. Historicky nejdelším tenisovým duelem je aktuálně zápas z French Open 2004 mezi Santorem a Clémentem, který trval o pouhé dvě minuty déle, byl však rozdělen do dvou dnů.

Pro jednu nejhorší den v životě, druhá sekla s tenisem

Dnešní manžel, tehdejší přítel Nelsonové Keith Dunbar vzpomíná na noční telefonát od Vicki. „Řekla mi, že to byl nejhorší den v jejím životě. Zeptal jsem se, jestli prohrála. Odvětila, že nikoliv, že vyhrála, ale že se až teď dostala z kurtu. Řekl jsem jí: tak si představ, jak se asi teď cítí Jean.“

Hepnerová se opravdu cítila pod psa. Také s tenisem krátce nato praštila. V pouhých pětadvaceti letech ukončila kariéru, připomíná NY Times. Nyní žije jako v Kalifornii, kde pracovala jako učitelka a hrála třeba šachy, tenis však jen zřídka. Kontakt s profesionálním tenisem zcela přerušila.

To Nelsonová si s tenisem pořád tyká, její manžel byl tenisový trenér, třináctiletý syn patří mezi špičkové hráče ve své věkové kategorii. Také další dvě děti hrají tenis.

Reklama