Hlavní obsah

Čtyřhra nás posunula blíže k záchraně

Po nerozhodném prvním dnu udělali čeští tenisté úspěšný krok k záchraně ve Světové skupině Davis cupu. Nehrající kapitán Cyril Suk oproti nahlášené sestavě poslal na kurt místo Davida Rikla Tomáše Berdycha, který spolu s Jiřím Novákem ve třech setech porazil Thajský pár Paradorn Srichaphan, Danai Udomchoke. Zápas trval hodinu a 44 minut a skončil poměrem 6:3, 7:6 a 6:4. ČR tak vede po druhém dnu nad Thajskem 2:1.

Foto: Archiv

Jednička českého daviscupového týmu JIří Novák.

Článek

O výsledku může rozhodnout už první nedělní dvouhra, ve které se střetne Novák s Paradornem Srichaphanem. Na závěrečný zápas jsou kapitány nahlášeni Bohdan Ulihrach s Udomchokem.

Rikl do čtyřhry nenastoupil kvůli viróze, ale změnu učinil i thajský kapitán, který vyměnil celý pár. Místo nahlášené dvojice Narathorn Srichaphan, Attapol Rithiwattanapong nastoupili Paradorn Srichaphan (82. v žebříčku čtyřhry ATP) a Udomchoke (160.). "Věděli jsme, že Berdych hraje skvělý tenis, proto jsme se rozhodli ho nasadit," řekl Novák. "Všechny zásluhy za vyhranou čtyřhru musím přiznat jemu," dodal současný nejlepší český tenista.

Berdych nezklamal

Osmnáctiletý Berdych, který letos vyhrál čtyřhru na challengeru v Praze, se zhostil své premiérové role na jedničku. "Když nastoupím, chci se ukázat," tvrdil před odletem do Bangkoku a svůj slib splnil. Jako jediný v utkání  neztratil podání a zápas při svém servisu jistě dokončil. "Bylo to pro mě velice těžké, protože to byl první zápas v Davis Cupu a navíc za stavu 1:1," řekl skvěle hrající Berdych.

Na zisk prvního setu potřebovala česká dvojice šestadvacet minut. Nejdříve vzala ve třetí hře servis Udomchokemu a v deváté i Srichaphanovi. Ve druhém setu si podání dvakrát prohráli Novák a Srichaphan, a proto Češi sadu získali až ve zkrácené hře poměrem 7:2.

Novák měl údajně podobné zdravotní lapálie jako Rikl, který má horečku a střevní potíže, ale v menší míře. Na dvorci přesto svými zkušenostmi vhodně doplňoval dravého Berdycha. Především na síti měl skvělé zásahy. "Očekával jsem těžký zápas a jsem mile překvapen jak lehce jsem vyhráli," řekla po zápase česká jednička.

O osudu třetího setu rozhodla sedmá hra, ve které český pár prorazil Udomchokeho podání. Novák s Berdychem si pak každý servis podrželi a po mečbolu slavili zisk bodu. Nejslabším hráčem byl Srichaphan, jenž si podání prohrál celkem čtyřikrát.

Výsledek:
Thajsko - ČR 1:2 po čtyřhře
P. Srichaphan, Udomchoke - Novák, Berdych 3:6, 6:7 (2:7), 4:6.
Statistika:
Esa: 7:5. Dvojchyby: 2:6. Brejky: 3 ze 6/6 ze 16. Čas: 1:44 hod.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner