Hlavní obsah

Tenisový turnaj v Soulu vyhrála osmatřicetiletá Dateová

Japonská tenistka Kimiko Dateová-Krummová vyhrála den před svými 39. narozeninami turnaj v Soulu. Někdejší čtvrtá hráčka světa, která se loni vrátila na okruh WTA po dvanáctileté pauze, v neděli ve finále porazila druhou nasazenou Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou dvakrát 6:3.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Kimiko Dateová-Krummová

Článek

Pro Dateovou-Krummovou to znamenalo osmý triumf na turnaji WTA, naposledy vyhrála v roce 1996 v Tokiu. Nyní se stala druhou nejstarší vítězkou dvouhry v historii ženských turnajů. Rekord drží americká legenda Billie Jean Kingová, která v roce 1983 zvítězila v Birminghamu ve věku 39 let, sedm měsíců a 23 dnů.

A Dateová si na její rekord troufá, protože hodlá vydržet na okruhu WTA ještě několik let. "Myslím, že bych v příštích pěti letech neměla problém s fyzickou kondicí. Ale jsem vdaná, měla bych mít děti a mám také hodně jiných věcí na práci. Takže si myslím, že budu pokračovat tak dva roky," uvedla rodačka z Kjóta, jejíž německý manžel Michael Krumm je automobilovým jezdcem, závodícím převážně v japonských sériích.

Dateová-Krummová tak dosáhla největšího úspěchu ve své druhé kariéře, kterou odstartovala téměř přesně před rokem. Zatím v ní přitom spíše jen paběrkovala, letos vyhrála pouze turnaj nižší kategorie ITF ve španělském Monzonu a v žebříčku jí patří 155. místo.

Neví, kde bere ve svém věku energii

Na tvrdém povrchu v Soulu však na cestě do finále vyřadila turnajovou jedničku Danielu Hantuchovou ze Slovenska, pátou nasazenou Rusku Alisu Klejbanovovou a pak i její krajanku Marii Kirilenkovou, která v jihokorejské metropoli obhajovala titul.

"Jsem strašně šťastná. Bude mi devětatřicet, takže na mě už není velký tlak. Ale upřímně nevím, odkud beru ve svém věku energii," uvedla Dateová-Krummová.

Její finálová soupeřka Medinaová na předchozím turnaji v Kuang-čou Dateovou vyřadila v prvním kole. V neděli ale na 163 centimetrů vysokou japonskou veteránku nestačila.

Peerová vyhrála v Taškentu druhý turnaj za sebou

Tři roky čekala izraelská tenistka Šahar Peerová na turnajové vítězství na okruhu WTA a v neděli získala druhý titul za sebou. Dvaadvacetiletá rodačka z Jeruzaléma vyhrála po turnaji v Kuang-čou z minulého týdne i v Taškentu, kde ve finále porazila domácí Akgul Amanmuradovovou.

Peerová rozhodující souboj turnaje s dotací 220 000 dolarů vyhrála 6:3, 6:4 a zdolala nejlepší uzbeckou tenistku i v pátém vzájemném duelu. Získala celkem pátý titul na okruhu WTA, zato její pětadvacetiletá soupeřka neuspěla ve finále ve svém rodném městě podruhé v kariéře a na kontě jejích triumfů je stále nula.

Poslední letošní antukový titul získal v Bukurešti Montaňés

Poslední letošní antukový turnaj na okruhu ATP vyhrál v Bukurešti španělský tenista Albert Montaňés. Ve finále v rumunské metropoli porazil dalšího antukového specialistu Juana Monaka z Argentiny po setech 7:6, 7:6 a získal třetí titul v kariéře.

Finále přineslo podle očekávání souboj tenistů, kteří na oranžovém povrchu dosahují svých nejlepších výsledků. Montaňés si zahrál o titul na ATP Tour posedmé, Monaco dokonce podeváté, přičemž všechna tato finále se odehrála na antuce.

Po více než dvou hodinách byl úspěšnější Montaňés, jenž sice ve druhém tie-breaku čelil setbolu, ale nakonec ho získal 8:6. Monaco nevyhrál ani své třetí letošní finále.

Monfils získal v Metách první letošní titul

Francouzský tenista Gael Mongfils vyhrál domácí turnaj v Metách. Ve finále dnes porazil Philippa Kohlschreibera z Německa 7:6, 3:6 a 6:2 a získal první letošní titul.

Monfils si v Metách zahrál o titul znovu po čtyřech letech. V roce 2005 ve svém prvním finále v kariéře podlehl Ivanu Ljubičičovi z Chorvatska.

Za svůj druhý titul inkasoval třiadvacetiletý Francouz prémii 75.000 eur.

SOUL
Dvouhra - finále:
Dateová-Krummová (Jap.) - Medinaová-Garriguesová (2-Šp.) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Chan Yung-jan, Spearsová (Tchaj-wan/USA) - Gullicksonová, Krizová (USA/Austr.) 6:3, 6:4.
TAŠKENT
Dvouhra - finále:
Peerová (2-Izr.) - Amanmuradovová (Uzb.) 6:3, 6:4.
BUKUREŠŤ
Dvouhra - finále:
Montaňés (5-Šp.) - Monaco (3-Arg.) 7:6 (7:2), 7:6 (8:6).
MÉTY
Dvouhra - finále:
Monfils (1-Fr.) - Kohlschreiber (2-Něm.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Fleming, Skupski (Brit.) - Clément, Llodra (1-Fr.) 2:6, 6:4, 10:5.

Reklama

Související témata: