Hlavní obsah

Berdych zahájil obhajobu v Tokiu výhrou, Serena Williamsová je znovu jedničkou

PRAHA

Tenista Tomáš Berdych postoupil v roli obhájce loňského vítězství na turnaji v Tokiu bez větších problémů do druhého kola. Pátý nasazený hráč v úterý porazil 6:2 a 6:4 domácího Go Soedu. Serena Williamsová bude staronovou světovou jedničkou. Američanka porazila ve druhém kole v Pekingu 6:3, 6:2 Rusku Jekatěrinu Makarovovou a z trůnu sesadí její krajanku Dinaru Safinovou.

Foto: Mike Segar, Reuters

Tenista Tomáš Berdych se raduje

Článek

Čtyřiadvacetiletý Berdych strávil ve svém prvním utkání v Tokiu na kurtu 69 minut a soupeři nadělil šest es. O rok starší Japonec naopak Berdychovi daroval osm bodů dvojchybami.

O postup do čtvrtfinále se třetí český vítěz tokijského turnaje po Ivanu Lendlovi (1980) a Jiřím Novákovi (2004) utká s tenistou z Německa. Vzejde ze souboje Andreas Beck - Rainer Schüttler.

Na zápas prvního kola ještě čeká druhý úspěšný daviscupový reprezentant Radek Štěpánek, jenž se utká s lotyšským hráčem z kvalifikace Ernestsem Gulbisem.

V japonské metropoli prožil neúspěšný návrat na kurty tři týdny po svém triumfu na US Open argentinský tenista Juan Martín del Potro. Pátého hráče světa nečekaně v prvním kole porazil 6:4, 6:4 francouzský účastník kvalifikace Edouard Roger-Vasselin, jemuž patří v žebříčku až 189. místo.

"Nepředváděl jsem dnes svůj nejlepší tenis. Necítil jsem se stoprocentně a soupeř hrál skvěle," uvedl po zápase Del Potro, jenž byl nasazen jako číslo jedna.

Ve vysokém Argentinci ztratil turnaj s dotací více než milion dolarů další hvězdu. Už dříve se odhlásili kvůli únavě světová jednička Roger Federer, jehož Del Potro porazil v newyorském finále, a třetí muž žebříčku Andy Murray kvůli zraněnému zápěstí.

Serena Williamsová je znovu jedničkou

Americká tenistka Serena Williamsová bude staronovou světovou jedničkou. Vítězka jedenácti grandslamových turnajů v úterý porazila ve druhém kole turnaje v Pekingu 6:3, 6:2 Rusku Jekatěrinu Makarovovou a z trůnu sesadí její krajanku Dinaru Safinovou.

Třiadvacetiletá Moskvanka Safinová oficiálně ukončí své panování v neděli po 25 týdnech v řadě. Mladší sestra bývalé mužské jedničky Marata Safina si zavinila svůj pád nečekanými porážkami na asijském turné.

Minulý týden v Tokiu vypadla v prvním utkání s tenistkou z kvalifikace Kchaj-Čchen Čchang z Tchaj-wanu a krizi korunovala v pondělí v Pekingu. V čínské metropoli prohrála se 226. hráčkou světa Čang Šuaj, která se tak stala nejníže postavenou tenistkou v historii, jež zdolala aktuální světovou jedničku.

Serena Williamsová se vrátí na první místo po půlroční pauze, poté co ji 20. dubna sesadila právě Safinová. Mladší ze sesterského dua se poprvé na trůn dostala už v červenci roku 2002, celkově vládla žebříčku 72 týdnů.

Tvrdě o první místo bojovala

"Jsem opravdu nadšená, protože jsem tvrdě pracovala, abych se vrátila na první místo. Myslím, že jsem si to zasloužila," uvedla osmadvacetiletá Američanka, jež nepovažovala Safinovou za opravdovou světovou jedničku, protože Ruska nevyhrála ani jeden grandslamový turnaj.

Málo vídaný obrat se v úterý povedl bývalé první hráčce žebříčku Marii Šarapovové, jež dokázala zápas s Běloruskou Viktorií Azarenkovou vyhrát ze stavu 2:5 ve třetím setu. "Zápas neskončí, dokud si nepotřeseme rukama. Zjistila jsem, že nechci ještě jet domů, takže jsem nepolevila v agresivitě a zůstala pozitivní," uvedla Ruska po vítězství 6:3, 6:7 a 7:5.

Poprvé od US Open, po němž léčil zranění břišních svalů, se na kurtech představil vítězně Rafael Nadal. Španělský tenista otestoval svou fyzickou kondici ve více než dvouhodinovém duelu s Marcosem Baghdatisem, jehož zdolal 6:4, 3:6 a 6:4. Druhý muž žebříčku by měl být za dva měsíce tahounem španělského týmu ve finále Davisova poháru proti Čechům.

Titul z loňska v Pekingu neobhájí Američan Andy Roddick, jehož překvapivě vyprovodil po vítězství 6:2, 6:4 polský hráč z kvalifikace Lukasz Kubot.

Šampióna US Open Del Potra vyřadil v Tokiu tenista z kvalifikace 

Argentinský tenista Juan Martín del Potro se vrátil neúspěšně na kurty tři týdny po svém triumfu na US Open. Pátého hráče světa v úterý nečekaně v prvním kole turnaje v Tokiu porazil 6:4, 6:4 francouzský účastník kvalifikace Edouard Roger-Vasselin, jemuž patří v žebříčku až 189. místo.

"Nepředváděl jsem dnes svůj nejlepší tenis. Necítil jsem se stoprocentně a soupeř hrál skvěle," uvedl po zápase Del Potro, jenž byl nasazen jako číslo jedna.

Ve vysokém Argentinci ztratil turnaj v japonské metropoli s dotací více než milion dolarů další hvězdu. Už dříve se odhlásili kvůli únavě světová jednička Roger Federer, jehož Del Potro porazil v newyorském finále, a třetí muž žebříčku Andy Murray kvůli zraněnému zápěstí.

V Tokiu startují oba úspěšní čeští daviscupoví reprezentanti. Tomáše Berdycha dnes čeká domácí Go Soeda, soupeřem Radka Štěpánka bude lotyšský hráč z kvalifikace Ernests Gulbis.

TOKIO (tvrdý povrch, dotace 1 226 500 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (5-ČR) - Soeda (Jap.) 6:2, 6:4, Melzer (Rak.) - Mayer (Arg.) 7:6 (7:4), 6:3, Roger-Vasselin (Fr.) - Del Potro (1-Arg.) 6:4, 6:4, Hewitt (8-Austr.) - Ito (Jap.) 6:1, 7:5, Simon (3-Fr.) - Suzuki (Jap.) 6:3, 6:4, Santoro (Fr.) - Golubjov (Kaz.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:2), 6:2
PEKING:
Muži (2,1 miliónu dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (1-Šp.) - Baghdatis (Kypr) 6:4, 3:6, 6:4, Davyděnko (4-Rus.) - Kunicyn (Rus.) 6:1, 6:7 (6:8), 6:2, Troicki (Srb.) - Fognini (It.) 7:6 (7:5), 7:5, Kubot (Pol.) - Roddick (3-USA) 6:2, 6:4, Verdasco (5-Šp.) - Ginepri (USA) 6:7 (7:9), 6:1, 6:2, Ljubičič (Chorv.) - Mathieu (Fr.) 7:6 (10:8), 4:6, 6:1, Gonzalez (7-Chile) - Ferrer (Šp.) 7:5, 6:4, Blake (USA) - Mayer (Něm.) 6:3, 3:6, 6:3, Safin (Rus.) - Acasuso (Arg.) 6:4, 6:2, Söderling (6-Švéd.) - Chardy (Fr.) 6:3, 4:6, 6:2.
Ženy (4,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Pcheng Šuaj (Čína) - Jankovičová (8-Srb.) 4:6, 7:5, 6:2, Zvonarevová (7-Rus.) - Schiavoneová (It.) 6:3, 6:0, S. Williamsová (2-USA) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:2, Dementěvová (4-Rus.) - Czinková (Maď.) 6:4, 6:3, Šarapovová (Rus.) - Azarenková (9-Běl.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:5, Pennettaová (10-It.) - K. Bondarenková (Ukr.) 3:6, 7:5, 6:3, Bartoliová (14-Fr.) - Klejbanovová (Rus.) 6:2, 6:3, Martínezová (Šp.) - Kingová (USA) 6:4, 6:4, A. Radwaňská (12-Pol.) - Schnyderová (Švýc.) 6:4, 6:1, Petrovová (13-Rus.) - Hantuchová (SR) 6:1, 2:6, 7:5.

Reklama

Související témata: