Hlavní obsah

Berdych vypadl v Tokiu ve čtvrtfinále s Južným

TOKIO

Tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji v Tokiu ve čtvrtfinále. S Rusem Michailem Južným v pátek prohrál po setech 2:6 a 6:7. Vítěz se utká o postup do finále s bývalou světovou jedničkou Australanem Lleytonem Hewittem.

Článek

Berdych v Tokiu obhajoval loňský titul, do utkání s nenasazeným Rusem ale vstoupil špatně. Prohrál první dva servisy a brzy i celý set 2:6. V tom druhém se znovu dostal Južnyj do vedení 5:3, pak ale český daviscupový reprezentant zabojoval a vynutil si alespoň tie-break. V něm měl Berdych i setbol, nakonec ale prohrál 6:8.

Berdych se s Južným utkal letos již počtvrté, ten nejdůležitější zápas vyhrál český tenista ve finále turnaje v Mnichově. Na květnové drama si vzpomněl nyní i Južnyj.

"V Mnichově jsem vedl 5:1 (v tie-breaku třetího setu) a prohrál šest míčů v řadě. Dnes jsem také přestal hrát a čekal, až mi ten zápas daruje. Ale už jsem nechtěl, aby se to stalo znovu," řekl Južnyj. Duel ukončil razantně esem, zatímco Berdych praštil raketou. "Už se zase bavím tenisem, vrací se mi má hra," pochvaloval si Rus, jemuž v současné době patří 49. místo ve světovém žebříčku.

Nadal má v Pekingu blízko k prvnímu finále od května

Španělský tenista Rafael Nadal porazil v pátečním čtvrtfinále turnaje v Pekingu hladce 6:3, 6:1 loučícího se Marata Safina z Ruska a na dohled má první finálovou účast po téměř půl roce. Naposledy světová dvojka absolvovala souboj o titul na podniku série Masters v Madridu.

Bývalý první hráč světa Safin po této sezóně ukončí kariéru a Peking je jeden z posledních turnajů, kterého se účastní. V čínské metropoli se dočkal vřelého přijetí a podpory fanoušků, i kvůli tomu, že tento turnaj při jeho premiéře v roce 2004 vyhrál.

"Už hodně dlouho jsem netrénoval a stále ještě dokážu trefit pár míčků, což je příjemné," uvedl Safin, jenž v předchozím kole vyřadil favorizovaného Fernanda Gonzaleze.

Třiadvacetiletý Nadal v Pekingu hraje poprvé od US Open, po němž ho trápily břišní svaly. V cestě za postupem do finále už mu zbývá překonat pouze překážku v podobě Chorvata Marina Čiliče, jenž dnes zdolal ve dvou setech Rusa Nikolaje Davyděnka.

V druhém semifinále se utká Švéd Robin Söderling s Novakem Djokovičem, který se v případě postupu do finále vrátí na třetí místo žebříčku před Brita Andyho Murrayho.

V ženské části smíšeného turnaje nepostoupila do semifinále ani jedna z pěti nejvýše nasazených hráček. Jako poslední z nich se rozloučila Ruska Jelena Dementěvová, jež v areálu, v němž loni získala zlatou olympijskou medaili, podlehla 5:7 a 3:6 Polce Agnieszce Radwaňské.

PEKING (tvrdý povrch):
Muži (dotace 2,1 miliónu dolarů), dvouhra - čtvrtfinále:
Söderling (6-Švéd.) - Ljubičič (Chrov.) 7:6 (7:3), 6:4, Djokovič (2-Chorv.) - Verdasco (5-Šp.) 6:3, 1:6, 6:1, Čilič (8-Chorv.) - Davyděnko (4-Rus.) 6:4, 6:4, Nadal (1-Šp.) - Safin (Rus.) 6:3, 6:1.
Semifinálové dvojice: Nadal - Čilič, Söderling - Djokovič.
Ženy (4,5 miliónu dolarů), dvouhra - čtvrtfinále:
Petrovová (13-Rus.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:7 (5:7), 6:3, 6:2, Kuzněcovová (6-Rus.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:3, 6:3, A. Radwaňská (12-Pol.) - Dementěvová (Rus.) 7:5, 6:3, Bartoliová (14-Fr.) - Zvonarevová (7-Rus.) 3:6, 7:5, 6:2.
Semifinálové dvojice: Bartoliová - A. Radwaňská, Kuzněcovová - Petrovová.
TOKIO (tvrdý povrch, dotace 1 226 500 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Južnyj (Rus.) - Berdych (5-ČR) 6:2, 7:6 (8:6), Hewitt (8-Austr.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:4, 6:0, Tsonga (2-Fr.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:4, 6:3, Monfils (4-Fr.) - Wawrinka (7-Švýc.) 2:6, 6:3, 6:4.
Semifinálové dvojice: Hewitt - Južnyj, Monfils - Tsonga.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kas, Levinský (Něm./ČR) - Čermák, Mertiňák (1-ČR/SR) 6:7 (0:7), 6:4, 12:10.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články