Hlavní obsah

Tenisté si opět stěžují na dlouhou sezónu, stávka ale nehrozí

S koncem roku se opět ozývají hlasy tenistů, že sezóna je příliš dlouhá a hráči mají málo času před začátkem dalšího roku na odpočinek a přípravu. Na turnaji v Šanghaji se na tom shodli Španěl Rafael Nadal a Američan Andy Roddick.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Americký tenista Andy Roddick

Článek

"Je nemožné hrát od prvního ledna a předtím skončit pátého prosince," řekl třiadvacetiletý Nadal. Druhý hráč světa letos nemohl kvůli zranění kolen obhajovat titul ve Wimbledonu a poté měl problémy s břišními svaly. "Nelze hrát bez problémů na sto procent, tak jako já v minulých pěti letech, kdy jsem hrál hodně zápasů," řekl.

Roddick, jenž patří v 27 letech mezi tenisové veterány, volal mnohem důrazněji po delším odpočinku. Poukázal na fakt, že v Číně kvůli únavě chybí světová jednička Roger Federer ze Švýcarska a zraněné zápěstí vyřadilo ze hry Brita Andyho Murrayho.

"Je zcela absurdní, že máme profesionální sport, který prakticky nemá legitimní volnou část sezony, aby si hráči mohli odpočinout, uzdravit se a začít zase s tréninkem," zlobil se Roddick.

Elitní třicítka světového pořadí hraje na čtyřech grandslamových turnajích a má povinných osm z devíti (výjimkou je Monte Carlo) turnajů ATP kategorie Masters. Do žebříčku se jim ještě započítávají čtyři nejlepší výsledky z turnajů série ATP 500 a dva z nižších kategorií. K tomu většina hraje alespoň dvakrát do roka Davis Cup.

"Diskutujeme o tom pořád dokola a teď máme povinné turnaje," uvedl Roddick, vítěz US Open 2003. "Nemáme moc šancí něco změnit, což není příliš dobrá cesta," řekl Američan s tím, že hráčská unie, která funguje pod ATP od roku 1990, neměla nijak ohromující vliv.

Americký tenista upozornil, že lidé, kteří mají vliv na změny, jsou zároveň ti samí, kteří pořádají turnaje. "To je trochu střet zájmů," podotkl Roddick. O možném bojkotu však neuvažuje. "To je složité, ale nemyslím si, že by někdo z nás chtěl stávkovat. Cítíme odpovědnost k fanouškům, kterým se nechceme odcizit," konstatoval Roddick.

Reklama