Hlavní obsah

Berdych v Šanghaji vyřadil Safina, Kvitová porazila v Linci Benešovou

Tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji série Masters v Šanghaji do třetího kola. Český daviscupový reprezentant si ve středu poradil s Rusem Maratem Safinem, který po sezóně ukončí kariéru, a bývalou světovou jedničku porazil 3:6, 6:4 a 6:4. Safin mu pak u sítě nepodal ruku, protože tvrdil, že si Berdych vymýšlel zranění, aby se mohl nechat během zápasu dvakrát ošetřit. Na turnaji v Linci porazila Petra Kvitová Ivetu Benešovou a probojovala se tak do čtvrtfinále.

Foto: Aly Song, Reuters

Tenista Tomáš Berdych během zápasu proti Maratu Safinovi na turnaji v Šangaji

Článek

V utkání o čtvrtfinále se Berdych střetne s osmým nasazeným Gillesem Simonem z Francie, který vyřadil Srba Viktora Troického. Se Simonem má český tenista vyrovnanou bilanci 2:2, letos ho porazil ve čtyřech setech v utkání prvního kola Davisova poháru v Ostravě.

Čtyřiadvacetiletý Berdych dokázal vyhrát, i když se nechal v utkání dvakrát ošetřovat. Nejdříve mu český fyzioterapeut Michal Novotný, pracující pro ATP, zavázal nohu pod levým kolenem a na začátku druhé sady ještě musel promasírovat českému tenistovi levý bok.

Devětadvacetiletý Safin si stěžoval, že protivník zranění předstíral. "Měl bys trochu dospět a vyrovnat se s tím. Když prohráváš, tak se chovej jako chlap a prohraj jako chlap," vzkázal Safin českému tenistovi. Podle Rusa totiž není možné, aby hráč, který se nechá ošetřit, začal lépe běhat a střílet vítězné údery.

"Nesimuluj, abys pak znenadání zvedl vítězně ruce nad hlavu," řekl Rus po vyřazení. "Určitě si najde deset tisíc výmluv, ale to nestačí. Když hraješ, tak si nevymýšlej a hraj," dodal rozzlobený Safin.

Berdych dobře měnil rytmus hry

Po úvodní ztracené sadě Berdych dobře měnil rytmus hry a Safin začal častěji kazit. Při svém servisu český hráč odvrátil devět z 14 brejkbolů, sedmkrát to zvládl v druhé sadě. I díky tomu Safin ukázal svoji temnou stránku a o kurt rozmlátil raketu.

V třetím setu už Berdych vedl 4:0, ale další čtyři gamy prohrál. Vzápětí však vzal Safinovi počtvrté v utkání servis a při svém podání zápas ukončil. Mečbol Berdych proměnil razantním esem.

Safina porazil Berdych poprvé v kariéře. V obou předešlých zápasech s ním prohrál, včetně loňské pětisetové bitvy v Davisově poháru.

Turnaj skončil kvůli zranění pro Argentince Juana Martina del Potra. Letošní vítěz US Open prohrával s Rakušanem Jürgenem Melzerem 5:7 a 1:2, když zápas vzdal kvůli bolesti v zápěstí. Před Del Potrem v Šanghaji nedohráli svá utkání kvůli zdravotním komplikacím také Američan Andy Roddick nebo německý hráč Tommy Haas.

Své první vystoupení naopak zvládli největší papíroví favorité turnaje. Nejvýše nasazený Rafael Nadal ze Španělska znovu po týdnu porazil Američana Jamese Blakea, s nímž stejně jako v Pekingu bojoval tři sety - dnes ho porazil 6:2, 6:7 a 6:4. To vítěz pekingského turnaje Novak Djokovič ze Srbska, šanghajská dvojka, ztratil s Italem Fabiem Fogninim jen čtyři gamy.

Kvitová i potřetí porazila Benešovou a je v Linci ve čtvrtfinále

Devatenáctiletá česká tenistka Petra Kvitová i ve třetím letošním utkání porazila svou zkušenější fedcupovou kolegyni Ivetu Benešovou a postoupila do čtvrtfinále turnaje v Linci. Rodačka z Bílovce nad pátou nasazenou Benešovou vyhrála za hodinu a čtvrt 6:4 a 7:5.

Česká žebříčková jednička Benešová tak ani na třetí pokus nezískala proti Kvitové set. K zisku druhé sady neměla daleko, ale nevyužila vedení 3:0 a později ani 5:3 a ztratila celý zápas. Poprvé se obě Češky utkaly na začátku roku ve finále turnaje v Hobartu, kde Kvitová získala svůj první a dosud jediný titul.

O druhý letošní postup do semifinále se talentovaná Kvitová utká se čtvrtou nasazenou Carlou Suárezovou ze Španělska, kterou letos porazila ve dvou setech v utkání prvního kola Fed Cupu v Brně.

ÓSAKA (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Bartoliová (2-Fr.) - Naraová (Jap.) 6:1, 6:1, Schiavoneová (4-It.) - Chan Yung-jan (Tchaj-wan) 6:3, 0:6, 6:3, Czinková (7-Maď.) - Kingová (USA) 6:4, 6:2, Mirzaová (Ind.) - Kutuzovová (Ukr.) 6:4, 6:3.
ŠANGHAJ (tvrdý povrch, dotace 3 240 000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (ČR) - Safin (Rus.) 3:6, 6:4, 6:4, Monfils (11-Fr.) - Hewitt (Austr.) 4:6, 6:4, 6:2, Schüttler (Něm.) - Haas (15-Něm.) 6:4, skreč, Lopez (Šp.) - Ferrer (16-Šp.) 4:6, 7:5, 6:1, Melzer (Rak.) - Del Potro (3-Arg.) 7:5, 2:1 skreč, Söderling (9-Švéd.) - Almagro (Šp.) 6:4, 7:5, Robredo (14-Šp.) - Mayer (Něm.) 4:6, 7:6 (12:10), 6:4, Nadal (1-Šp.) - Blake (USA) 6:2, 6:7 (4:7), 6:4, Tsonga (5-Fr.) - Ceng Šao-süan (Čína) 6:3, 6:3, Ljubičič (Chorv.) - Verdasco (7-Šp.) 6:4, 7:6 (8:6), Simon (8-Fr.) - Troicki (Srb.) 6:3, 6:4, Djokovič (2-Srb.) - Fognini (It.) 6:3, 6:1.
Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák, Mertiňák (ČR/SR) - Soares, Ullyett (7-Braz./Zimb.) 5:7, 6:3, 10:5, Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) - Dlouhý, Petzschner (ČR/Něm.) 6:2, 7:6 (7:3).
LINEC (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
A. Radwaňská (2-Pol.) - Niculescuová (Rum.) 6:4, 6:2, Cornetová (Fr.) - Barroisová (Něm.) 4:6, 6:3, 6:3, Dulgheruová (Rum.) - Bammerová (Rak.) 6:3, 6:1.
2. kolo:
Kvitová (ČR) - Benešová (5-ČR) 6:4, 7:5, Suárezová (4-Šp.) - Govorcovová (Běl.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) - Dekmeijereová, Pelletierová (Lot./Kan.) 4:6, 6:4, 10:7.

Reklama

Související témata: