Hlavní obsah

Nadal si zahraje o titul v Šanghaji, Kvitová v Linci

ŠANGHAJ

Druhý tenista světa Rafael Nadal postoupil do finále turnaje Masters v Šanghaji a po pěti měsících si zahraje o titul. Soupeřem třiadvacetiletého Španěla bude Rus Nikolaj Davyděnko. Petra Kvitová postoupila v Linci podruhé v kariéře do finále turnaje WTA. V sobotním semifinále totiž porazila 6:3, 6:2 druhou nasazenou Agnieszku Radwaňskou z Polska, jež ve čtvrtfinále vyřadila Lucii Šafářovou.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal

Článek

Cestu do finále Nadalovi usnadnil jeho krajan Feliciano López, který za stavu 6:1 a 3:0 pro soupeře dnešní zápas po 50 minutách skrečoval kvůli zranění nohy. Rodák z Mallorky, jehož sezonu letos výrazně poznamenaly potíže s koleny, hrál ve finále naposledy v květnu v Madridu, kde podlehl Rogeru Federerovi. Na zisk titulu čeká Nadal ještě o měsíc déle.

Osmadvacetiletý Davyděnko porazil o šest let mladšího Novaka Djokoviče ve více než tříhodinové bitvě 4:6, 6:4, 7:6 a postoupil letos počtvrté do finále na okruhu ATP. Soupeři tak oplatil dvě porážky z loňska, kdy se hrál v Šanghaji naposledy Turnaj mistrů. Nejlepší ruský tenista tehdy podlehl Djokovičovi jak ve skupině, tak ve finále.

Djokovič se navzdory dnešní porážce se čtvrtfinálovým přemožitelem Radka Štěpánka příští týden vrátí na třetí místo žebříčku před Brita Andyho Murrayho, jenž v Šanghaji kvůli zranění nestartuje.

Davyděnko letos všechny své finálové účasti - v Hamburku, Umagu a Kuala Lumpuru - proměnil v zisk titulu. Nadal hrál v sezoně o titul sedmkrát a jen dvakrát odešel z finále poražen.

Kvitová ve finále v Linci

O titul si Kvitová v Linci zahraje s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou. "Jsem moc šťastná. Mám za sebou dobré zápasy, hrála jsem dobře a doufám, že se mi bude dařit i ve finále," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci. S Wickmayerovou, která porazila nejvýše nasazenou Italku Flavii Pennettaovou 7:6 a 6:3, se letos utkala už dvakrát a jak na US Open, tak v Estorilu s ní prohrála.

Kvitová diktovala v utkání se světovou desítkou Radwaňskou tempo hry. Míče z její levé ruky létaly rychleji a razantněji a česká fedcupová reprezentantka se mohla spolehnout na svůj servis. V první sadě vedla Kvitová 5:2. Pak sice ztratila podání, ale následně dokázala potřetí v sadě prorazit slabší servis Radwaňské, kterou při podání evidentně limitovala obvázaná lopatka.

V pauze mezi první a druhou sadou obě hráčky využily možnost poradit se s trenérem. David Kotyza Kvitové říkal, aby se stále snažila jako první dostat soupeřku pod tlak. "A je lepší hrát křížem zprudka tu tvoji placku a ne to jen nahodit," bylo slyšet kouče v ruchových mikrofonech. Před začátkem druhého setu hráčku také nabádal, aby zůstala koncentrovaná. "Může se stát, že ti změní rytmus, bude hrát čopy a na riziko, ale ty jsi na to připravená," řekl Kotyza.

Kvitová dokázala na dvorci připomínky naplnit. Byla nadále aktivnější, umísťovala dlouhé míče k postranním čarám a nechala se rozhodit "kraťasy" Polky. Gamy nevyhrávala suverénně, ale získala popáté podání Radwaňské a odskočila do vedení 3:0. O pět her později se radovala z postupu, i když při podání soupeřky využila až šestý mečbol. "To se někdy stane a jsem ráda, že jsem to ukončila," řekla Kvitová.

Poprvé hrála finále turnaje WTA letos v lednu v australském Hobartu, kde v českém duelu zdolala kamarádku Ivetu Benešovou. Tu vyřadila i v Linci, ale tentokrát už ve 2. kole.

Postupem do boje o titul v Linci si Kvitová zajistila, že si v žebříčku polepší z 55. místa minimálně o pět příček. V případě nedělního vítězství by byl její posun výraznější. Kvitová se může stát první českou vítězkou dvouhry v Linci po Janě Novotné. Bývalá světová dvojka a wimbledonská vítězka dokázala rakouský turnaj vyhrát dvakrát, naposledy před jedenácti lety.

ŠANGHAJ (tvrdý povrch, dotace 3 240 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - López (Šp.) 6:1, 3:0 skreč, Davyděnko (6-Rus.) - Djokovič (2-Srb.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:1).
LINEC, ženy (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (ČR) - A. Radwaňská (2-Pol.) 6:3, 6:2, Wickmayerová (3-Belg.) - Pennettaová (1-It.) 7:6 (7:5), 6:3.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články