Hlavní obsah

Davyděnko získal po výhře nad Nadalem titul v Šanghaji

ŠANGHAJ

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko vyhrál turnaj série Masters v Šanghaji a uspěl tak i ve čtvrtém finále, do nějž se letos probojoval. Čtvrtfinálový přemožitel Radka Štěpánka dnes v závěrečném souboji o titul porazil 7:6, 6:3 nejvýše nasazeného Španěla Rafaela Nadala.

Článek

Třiadvacetiletý Nadal hrál své první finále od květnového turnaje v Madridu, kde podlehl Rogeru Federerovi. Dosud poslední letošní titul získal ještě dříve na antuce v Římě. S o pět let starším Davyděnkem prohrál potřetí v kariéře, ale stále s ním má aktivní bilanci 4:3.

Davyděnko v sobotu v semifinále oplatil Novaku Djokovičovi finálovou porážku z loňska, kdy se hrál v Šanghaji naposledy Turnaj mistrů, a stal se premiérovým vítězem šanghajského Masters. Za osmnáctý triumf v kariéře získal šestý nasazený hráč 616.000 dolarů a 1000 bodů do světového žebříčku, jež mu pomohou v boji o postup na finále sezony ATP Tour, které letos premiérově hostí Londýn.

"V životě jsem prohrál jen pět finále. Většinou v nich hraju dobře, ale musím se do nich dostat," poznamenal Davyděnko, jenž začal věřit ve vítězství při brejku v druhém setu. "To jsem si řekl: Ano, dneska můžu vyhrát," dodal.

První set musela rozhodnout zkrácená hra, protože Davyděnko nevyužil svůj brzký brejk. V tie-breaku však Rus dominoval, stejně jako v celém utkání ničil Španěla vítěznými údery z obou stran a vyhrál 7:3. V druhé sadě už rodák z ukrajinského Severodoněcku zisk soupeřova servisu udržel a poté, co Nadalův bekhendový úder do autu při mečbolu potvrdilo i Jestřábí oko, mohl po dvou hodinách začít slavit.

"Nerad prohrávám. Měl jsem své šance, ale on mě porazil. Zasloužil si to. Byl jsem schopen po zranění hrát na sto procent, což je pro mě příjemná zpráva," uvedl Nadal, jenž si na US Open poranil břišní svaly a musel vynechat semifinále Davisova poháru. V prosincovém finále proti České republice však chce být druhý hráč žebříčku u toho.

Australanka Stosurová se v Ósace dočkala titulu ve dvouhře 

Australská tenistka Samantha Stosurová v neděli porazila ve finále turnaje v Ósace Italku Schiavoneovou 7:5, 6:1 a získala první titul na okruhu WTA ve dvouhře.

Pětadvacetiletá Stosurová je bývalou světovou jedničkou ve čtyřhře, v níž triumfovala na 22 turnajích včetně Roland Garros a US Open, ale o triumf v singlu dosud usilovala marně. Při předchozích pěti finálových účastech neuspěla.

V Ósace se však Stosurová předvedla ve výborné formě. Jediný set v celé soutěži ztratila třetí nasazená hráčka v semifinále, v němž vyřadila turnajovou jedničku Dánku Caroline Wozniackiovou.

Ve finále potvrdila, že se jí proti Schiavoneové daří a v pátém vzájemném utkání v kariéře ji počtvrté porazila. Devětadvacetiletá Italka tak má na kontě stále pouze jeden titul z předloňského turnaje v Bad Gasteinu, přestože hrála ve finále už pojedenácté.

Tenisový turnaj mužů série Masters v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 3 240 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Davyděnko (6-Rus.) - Nadal (1-Šp.) 7:6 (7:3), 6:2.
Čtyřhra - finále:
Benneteau, Tsonga (Fr.) - Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) 6:2, 6:4.
Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Stosurová (3-Austr.) - Schiavoneová (4-It.) 7:5, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Čchuang Čch'-ťün, Raymondová (1-Tchaj-wan/USA) - Scheepersová, Spearsová (JAR/USA) 6:2, 6:4.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články