Hlavní obsah

Nadal má po těžkém roce jediný cíl: porazit Čechy ve finále Davis Cupu

Veronika FeltováSport.cz

Rozporuplnou sezónu má zatím za sebou Rafael Nadal. Po skvělém začátku, kdy vyhrál pět turnajů včetně Australian Open, zabrzdily španělského tenistu zdravotní problémy. A i když se třiadvacetiletý Nadal vždy dokázal po pauze vrátit v dobré formě, další titul do sbírky nepřidal. A tak doufá, že těžký rok mu zpříjemní zisk Davisova poháru...

Foto: Shaun Best, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal

Článek

Začátek roku 2009 vyšel Rafaelu Nadalovi skvěle. Poprvé v kariéře vyhrál Australian Open, byl světovou jedničkou a sbíral trofeje i z dalších turnajů. V březnu zvítězil v Indian Wells, když ve finále doslova smetl Skota Andy Murrayho 6:1 a 6:2. Pak sice neprošel v Miami přes čtvrtfinále, ale další dubnové turnaje zase zcela ovládl. Přemožitele nenašel v Monte Carlu, v Barceloně a ani v Římě.

Blížil se druhý grandslam - French Open. Ten už španělský tenista vyhrál čtyřikrát za sebou... A tak není divu, že doslova všechny šokoval, když v osmifinále nestačil na Robina Söderlinga ze Švédska. Nadal se tehdy loučil po prohře 2:6, 7:6, 4:6 a 6:7. A loučení to bylo na delší dobu...

Rafael Nadal skončil letos na French Open už v osmifinálefoto: ČTK/AP/Christophe Ena

Záněty a otoky v obou kolenech mu nedovolily obhajovat titul ve Wimbledonu. Rodák z Mallorky si uvědomil, že svá dlouhodobě bolavá kolena musí vyléčit. Dva měsíce se neobjevil na kurtech a přišel tak o post světové jedničky. Léčba však podle jeho slov byla úspěšná. "Nemám bolesti," radoval se na konci července při prvním tréninku.

Do turnajového kolotoče naskočil třiadvacetiletý "Rafa" v polovině srpna. Nejprve se objevil v Montrealu, kde jej ve čtvrtfinále vyřadil Argentinec Juan Martín Del Potro. A o týden později nestačil v Cincinnati v semifinále na Novaka Djokoviče ze Srbska. Bez větších potíží se probojoval do semifinále i na US Open, v něm ale opět nestačil na Del Potra, pozdějšího vítěze posledního grandslamu roku.

Finále Davis Cupu je pro něj prioritou

Nadala ale opět začaly sužovat zdravotní problémy. Během US Open si olympijský vítěz z Pekingu natrhl břišní svaly, a tak na něj čekala další pauza. Začátkem října ohlásil, že už je zase fit a vyrazil na turnaj do Pekingu. Ale ani tady se mu nepovedlo probojovat do finále. V semifinále jej totiž porazil Marin Čilič z Chorvatska.

Mnohem blíže měl k vysněnému titulu minulý týden v Šanghaji. Nakonec se ale ani tam z celkového vítězství po návratu na kurty neradoval. Ve finále nestačil na Nikolaje Davyděnka z Ruska. Přesto se Nadal snažil najít pozitiva. "Skvělé je, že jsem po zranění byl opět schopen hrát na sto procent. Neměl jsem žádné větší problémy," pochvaloval si po zápase Nadal.

Nyní si světová dvojka dává pauzu. Z Šanghaje Nadal odcestoval domů na Mallorku, kde se bude připravovat na zbytek sezóny. V ní ho čeká nejen turnaj v Paříži a Turnaj mistrů v Londýně, ale s největší pravděpodobností i finále Davisova poháru proti České republice. "Byl to pro mě těžký rok. Teď chci vyhrát co nejvíce zápasů na posledních letošních turnajích. Prioritou je ale pro mě finále Davis Cupu. Udělám vše, abychom vyhráli," prohlásil minulý týden ve španělském tisku.

Reklama