Hlavní obsah

Titul na Turnaji mistryň obhajuje Venus Williamsová, jedničkou je Safinová

PRAHA

Tenisový Turnaj mistryň začne v Dauhá již toto úterý. Konkurence je velká a lze předpokládat velmi vyrovnané souboje. Jedničkou sice bude Dinara Safinová, ale velký zálusk na její postavení mají sestry Williamsovy, které soutěž už vyhrály. Zatímco Venus titul obhajuje, Serena má trofej už z roku 2001. Letos je Turnaj mistryň dotován částkou 4,55 miliónu dolarů.

Foto: Fadi Al-Assaad , Reuters

Světlana Kuzněcovová (vlevo) a Dinara Safinová pózují před losováním Turnaje mistryň v Dauhá

Článek

Na Turnaj mistryň do katarského Dauhá se jako první už v srpnu kvalifikovala Dinara Safinová. Třiadvacetiletá Ruska si zahraje soutěž podruhé v kariéře. Safinová se v letošní sezóně dvakrát probojovala do finále na grandslamech, na vytoužený titul nakonec ale na Australian Open ani French Open nedosáhla. V pondělí 20. dubna se rodačka z Moskvy stala světovou jedničkou a na trůnu vydržela do 12. října. Světovou dvojkou ale dlouho nebyla, neboť o dva týdny později, den před začátkem Turnaje mistryň, se opět stala tenisovou královnou.

Dinaře Safinové vyšel velmi dobře úvod roku, v květnu vyhrála turnaj v Římě, Madridu a na French Open se dostala až do semifinále. Poté si ještě v červenci odnesla trofej pro vítězku z Portorože, pak šla ale její forma dolů. Na US Open skončila ve třetím kole, když prohrála s Češkou Petrou Kvitovou. Od té doby na okruhu WTA nepřešla přes druhé kolo. A tak zůstává otázkou, jestli na Turnaji mistryň potvrdí roli jedničky.

Jejími největšími soupeřkami by měly být sestry Williamsovy. Osmadvacetiletá Serena vyhrála Turnaj mistryň zatím jednou, a to v roce 2001 a devětadvacetiletá Venus jede do Dauhá jako obhájkyně titulu. Serena letos kralovala na Australian Open i ve Wimbledonu, na menších turnajích však další trofej ani jednou nezískala. A podobně je na tom i Venus, ta se letos radovala z titulů jen dvakrát - v Dubaji a Acapulku.

Jankovičová si účast zajistila pět dní před startem

Jako poslední se do Dauhá kvalifikovala Jelena Jankovičová. Čtyřiadvacetiletá Srbka si účast zajistila teprve minulý čtvrtek na turnaji v Moskvě, kde se probojovala do čtvrtfinále. Ale ani ona v roce 2009 nezářila tak jako dříve, vyhrála sice dva tituly, ale na grandslamech nedošla dál než do osmifinále.

Zleva: Jelena Jankovičová, Viktoria Azarenková, Caroline Wozniacká, Serena Williamsová, Dinara Safinová, Světlana Kuzněcovová, Jelena Dementěvová a Venus Williamsová v Dauháfoto: Reuters/Fadi Al-Assaad

Počtvrté za sebou se na Turnaji mistryň představí Světlana Kuzněcovová. Pětadvacetiletá Ruska v červnu překvapila, když zvítězila na French Open. Kromě toho se jí podařilo vyhrát také ve Stuttgartu a před čtrnácti dny v Pekingu.

Dementěvová se na turnaji objeví už podeváté

Již ostřílenou účastnicí Turnaje mistryň je Jelena Dementěvová. Osmadvacetiletá Ruska se na soutěži objeví už podeváté. Olympijská vítězka z Pekingu si letos z okruhu WTA odnesla tři tituly.

Naopak poprvé si na Turnaji mistryň zahraje Caroline Wozniacká. Devatenáctiletá Dánka v průběhu roku vyhrála tři turnaje, velkého úspěchu dosáhla také v září na US Open, když se probojovala až do finále. Minulý týden ji ale trápilo poraněné koleno. Svou premiéru si v Dauhá odbude také Viktoria Azarenková z Běloruska. Dvacetileté tenistce vyšel skvěle úvod sezóny, na turnajích v Brisbane, Memphisu a Miami nenašla přemožitelku a mohla se tak radovat z vítězství.

Letošní Turnaj mistryň proběhne od úterý 27. října do neděle 1. listopadu a je dotován částkou 4,55 miliónu dolarů. Vítězka soutěže si může odnést až 1,550 000 dolarů, pokud projde skupinou bez porážky.

Bílá skupina
Dinara Safinová
Caroline Wozniacká
Viktoria Azarenková
Jelena Jankovičová
Kaštanová skupina
Serena Williamsová
Světlana Kuzněcovová
Jelena Dementěvová
Venus Williamsová

Reklama

Související témata: