Hlavní obsah

Tenista Štěpánek vypadl ve Vídni ve čtvrtfinále s Melzerem

Tenista Radek Štěpánek nesplnil na turnaji ve Vídni roli druhého největšího favorita a s rakouskou metropolí se rozloučil ve čtvrtfinále. Daviscupový reprezentant v pátek podlehl hladce za hodinu domácímu Jürgenu Melzerovi 2:6 a 2:6.

Článek

Třicetiletý Štěpánek se utkal s o dva roky mladším Rakušanem na okruhu ATP poprvé a premiérové setkání mu nevyšlo. Už v úvodu ztratil svůj servis, což se mu v průběhu zápasu stalo ještě třikrát.

Sám si oproti tomu vybojoval pouze jeden brejkbol, který navíc Melzer odvrátil. Poprvé v kariéře tak na halovém turnaji ve svém rodném městě postoupil do semifinále.

Na rozdíl od Štěpánka ve čtvrtfinále nezaváhal nejvýše nasazený Marin Čilič z Chorvatska. Ten se mezi nejlepší čtveřici dostal po výhře 6:1, 6:4 nad Španělem Felicianem Lópezem.

Loučící se Safin je po roce znovu v semifinále

Loučící se Marat Safin postoupil na závěr svého posledního roku v profesionálním tenisu do semifinále turnaje ATP. Slavný Rus porazil v pátek v Petrohradu 6:0, 7:6 Uzbeka Denise Istomina a dostal se mezi nejlepší čtyři po 12 měsících. Naposledy byl v semifinále loni v moskevském Kremlin Cupu.

"Už je to nějaký čas, co jsem si zahrál v semifinále, takže je fajn, že se toho dočkám zítra právě tady v Rusku," uvedl dvojnásobný grandslamový vítěz Safin, jenž se s okruhem ATP rozloučí v listopadu v pařížské hale Bercy. Jeho sobotním soupeřem bude Ukrajinec Sergej Stachovskij.

Venus Williamsová doprovodila sestru

Obhájkyně loňského titulu Venus Williamsová doprovodila svou sestru Serenu z Kaštanové skupiny do semifinále Turnaje mistryň. Postupová místa z Bílé skupiny dnes v katarském Dauhá získaly Srbka Jelena Jankovičová a Caroline Wozniacká z Dánska. O postup do finále se utkají Serena s Wozniackou a Venus s Jankovičovou.

Starší ze sester Williamsových si zajistila pozici mezi nejlepšími čtyřmi, ačkoli nehrála. K udržení naděje na obhajobu jí pomohla Ruska Světlana Kuzněcovová, která porazila 6:3, 6:2 krajanku Jelenu Dementěvovou a překazila její snahu o postup.

Za suverénní Serenou, jež všechny soupeřky porazila, se seřadily v tabulce zbývající tři hráčky s negativní bilancí jedné výhry a dvou proher. Ve prospěch Venus rozhodl poměr setů 4:5 oproti 3:4, kterého dosáhla nakonec třetí Kuzněcovová. Olympijská vítězka Dementěvová, jež na rozdíl od ní mohla ještě postoupit, zakončila turnaj s bilancí setů 2:5.

Jankovičová v semifinále druhý rok po sobě

Jankovičová si v Dauhá zahraje v semifinále druhý rok po sobě. Bývalá světová jednička dnes ve svém posledním duelu v Bílé skupině porazila Dánku Caroline Wozniackou hladce 6:2, 6:2 a připsala si druhou výhru na turnaji.

Po první porážce v Dauhá se musela devatenáctiletá Wozniacká, která v předchozích dnech vyhrála dva těžké třísetové boje, bát o postup. Dánka dnes vypadala na kurtu naprosto bez energie a u míčků byla často o krok později. "Už jsem prostě neměla co dát, nemohla jsem hrát tak, jak jsem potřebovala. Bolely mě břišní svaly, takže jsem nemohla pořádně podávat," postěžovala si hráčka polského původu.

Poté musela Wozniacká s napětím čekat na výsledek posledního duelu základních skupin mezi Běloruskou Victorií Azarenkovou a náhradnicí Agnieszkou Radwaňskou z Polska. "Cítím, že si semifinále zasloužím, udělala jsem pro něj, co se dalo. Když se tam nedostanu, bude to prostě smůla," dodala Wozniacká po svém zápase.

Sledovala závěrečný duel z hlediště

První Dánka ve světové desítce žebříčku WTA sledovala závěrečný duel z hlediště a pomalu už se musela loučit se semifinálovým snem. Její přímá konkurentka o druhé místo Azarenková totiž vyhrála první set 6:4 a v druhém vedla 4:0 a 5:2. Ačkoli byla dva míčky od vítězství, nakonec ztratila utkání s odpočatou Radwaňskou, jež coby náhradnice za náhradnici Věru Zvonarevovou nastoupila v Dauhá poprvé.

Polská tenistka totiž druhý set otočila, vyhrála ho 7:5 a donutila Azarenkovou k třetí sadě. Bělorusku však začalo čím dál víc limitovat poraněné stehno, kvůli němuž si vyžádala několik přestávek na ošetření a nakonec se slzami bolesti musela duel za stavu 1:4 vzdát.

VÍDEŇ (tvrdý povrch, dotace 574 750 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Melzer (7-Rak.) - Štěpánek (2-ČR) 6:2, 6:2, Čilič (1-Chorv.) - López (6-Šp.) 6:1, 6:4, Kohlschreiber (4-Něm.) - Almagro (5-Šp.) 7:5, 6:4.
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 4,55 mil. dolarů):
Bílá skupina:
Jankovičová (8-Srb.) - Wozniacká (4-Dán.) 6:2, 6:2, A. Radwaňská (10-Pol.) - Azarenková (6-Běl.) 4:6, 7:5, 4:1 skreč.
Kaštanová skupina:
Kuzněcovová (3-Rus.) - Dementěvová (5-Rus.) 6:3, 6:2.
Semifinálové dvojice: Jankovičová - V. Williamsová, Wozniacká - S. Williamsová.
PETROHRAD:
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Kunicyn (Rus.) - Hanescu (2-Rum.) 6:3, 3:6, 7:6 (8:6), Zeballos (8-Arg.) - Gulbis (Lot.) 7:6 (10:8), 6:4, Stachovskij (Ukr.) - Phau (Něm.) 6:2, 7:5, Safin (Rus.) - Istomin (Uzb.) 6:0, 7:6 (7:4).
Semifinálové dvojice: Safin - Stachovskij, Zeballos - Kunicyn.
LYON (tvrdý povrch, dotace 650 000 eur):
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Clemént (Fr.) - Tsonga (1-Fr.) 5:7, 6:4, 7:6 (10:8), Simon (2-Fr.) - Benneteau (Fr.) 7:6 (7:5), 6:3, Ljubičič (3-Chorv.) - Serra (Fr.) 7:6 (8:6), 6:2, Llodra (Fr.) - Gicquel (Fr.) 7:6 (7:5), 6:4.
Semifinále: Simon - Llodra, Ljubičič - Clément

Reklama

Související témata: