Hlavní obsah

Safin si poslední finále před ruským publikem nezahraje

PETROHRAD/DAUHÁ

Bývalá světová jednička Marat Safin si o titul na turnaji v Petrohradu nezahraje. V dnešním semifinále podlehl Ukrajinci Sergeji Stachovskému 4:6, 6:4 a 4:6, čímž se rozloučil s domácími diváky. Letošní sezona je totiž pro Safina tou poslední.

Foto: ČTK/AP

Marat Safin

Článek

I přes prohru s 93. tenistou světa zaznamenal Safin v Petrohradu nejlepší letošní výsledek. Naposledy se mezi čtyřmi nejlepšími objevil loni v Moskvě, kde prohrál ve finále. "Postup do semifinále je dobrý výsledek. Podával jsem špatně a tak jsem musel víc riskovat, což přineslo množství nevynucených chyb. Stachovskij to vycítil a zápasu dominoval," zhodnotil duel Safin.

"Tenhle zápas si budu pamatovat. Safin byl můj idol, když jsem s tenisem začínal. Nikdy jsem ještě neporazil vítěze dvou grandslamů," prohlásil o šest let mladší Stachovskij.

Safin bude mít poslední možnost rozšířit svou sbírku 15 titulů v Paříži, kde na turnaji Masters obdržel divokou kartu.

Finále Turnaje mistryň v režii sester Williamsových

O titul na tenisovém Turnaji mistryň si zahrají sestry Williamsovy. V prvním sobotním semifinále nejprve postoupila starší Venus, která v Dauhá porazila 5:7, 6:3 a 6:4 Srbku Jelenu Jankovičovou. Ve druhém duelu vedla mladší Serena nad Caroline Wozniackou 6:4 a 0:1, poté musela mladá Dánka kvůli zranění břišních svalů vzdát.

Obhájkyně prvenství Venus Williamsová se s Jankovičovou utkala v semifinále závěrečného podniku sezony už loni a i výsledek zůstal stejný. Vyrovnaný duel musel rozhodnout až třetí set, v němž slavila úspěch zkušenější Američanka. Ta vyrovnala vzájemnou bilanci s bývalou světovou jedničkou Jankovičkovou na 5:5, přičemž jen jeden souboj skončil po dvou setech.

Sobotní zápas příliš tenisové krásy nepřinesl. Obě hráčky se předháněly v nepřesných úderech a ani podání nebylo jejich silnou zbraní. Venus Williamsová vyrobila 11 dvojchyb, které kompenzovala deseti esy. Jankovičová po vyhraném prvním setu začala více kazit a často gestikulovala směrem ke svému trenérovi. Recept na zlepšení své hry ale nenašla. "Měla jsem hodně šancí i ve druhém setu, ale pak jsem o vše přišla. Teď mě čeká dovolená a pak se mohu soustředit i na jiné věci než je tenis," dodala po posledním zápase své sezony Srbka.

Suverénní výkony

Venus strávila na kurtu v Dauhá již přes deset hodin a odehrála maximální počet 12 setů. Navíc čeká obě sestry ještě semifinále deblové soutěže. "Je to poslední turnaj v roce a dávám do něj tisíc procent."

Na rozdíl od vítězného duelu s Věrou Zvonarevovou, kdy dohrála v křečích třísetovou bitvu, tentokrát nemohla dál pokračovat a během dvou týdnů vzdala druhý zápas. Na posledním turnaji v Lucemburku skrečovala vyhraný zápas za stavu 7:5 a 5:0 Anne Kremerové a ocitla se v podezření ženské asociace. "Trápila se od počátku turnaje a je neuvěřitelnou bojovnicí, že vůbec přišla na kurt a pokusila se hrát," vyzdvihla přístup soupeřky Serena.

Sestry Williamsovy už se v Dauhá utkaly v základní skupině, velkou bitvu vyhrála Serena 5:7, 6:4 a 7:6. Ta také vede bilanci vzájemných duelů 12:10.

DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 4,55 mil. dolarů):
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (2-USA) - Wozniacká (4-Dán.) 6:4, 0:1 skreč, V. Williamsová (7-USA) - Jankovičová (8-Srb.) 5:7, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Stubbsová, Stosurová (4-Austr.) 3:6, 7:6 (7:3), 10:8, Llagosteraová-Vivesová, Martinezová-Sanchezová (3-Šp.) - S. Williamsová, V. Williamsová (2-USA) 2:6, 6:4, 10:8.
PETROHRAD (tvrdý povrch, dotace 663 750 eur)
Muži, dvouhra - semifinále:
Stachovskij (Ukr.) - Safin (Rus.) 6:4, 4:6, 6:4, Zeballos (8-Arg.) - Kunicyn (Rus.) 7:6 (9:7), 6:3.
LYON (tvrdý povrch, dotace 650 000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Ljubičič (3-Chorv.) - Clément (Fr.) 6:2, 6:4, Llodra (Fr.) - Simon (2-Fr.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (7:1), Ljubičič (3-Chorv.) - Clément (Fr.) 6:2, 6:4.
VÍDEŇ (tvrdý povrch, dotace 574 750 eur):
Dvouhra - semifinále:
Čilič (1-Chorv.) - Kohlschreiber (4-Něm.) 6:4, 7:6 (7:4), Melzer (7-Rak.) - Tipsarevič (Srb.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:4.

Reklama

Související témata: