Hlavní obsah

Tenistu Štěpánka přiblíží k Turnaji mistrů jen výhra v Basileji

Pokud si chce tenista Radek Štěpánek udržet teoretickou šanci na Turnaj mistrů, musí tento týden získat titul v Basileji. Jen tak bude mít třicetiletý český hráč možnost za týden na turnaji série Masters v Paříži bojovat o účast mezi elitní osmičkou v Londýně, kde jsou ještě volná dvě místa.

Foto: Aly Song, Reuters

Radek Štěpánek na turnaji v Šanghaji během zápasu se Stanislasem Wawrinkou ze Švýcarska

Článek

Daviscupový reprezentant Štěpánek je v pořadí pro Turnaj mistrů čtrnáctý a ztrácí přes 900 bodů na osmého Fernanda Verdaska ze Španělska. "Štěpánek musí vyhrát titul v Basileji, aby si udržel minimální šanci, že se v Paříži kvalifikuje do Londýna," uvedl web okruhu ATP.

Štěpánek si zahrál Turnaj mistrů poprvé loni, kdy se dostal do akce jako náhradník za zraněného Američana Andyho Roddicka. S Rogerem Federerem i Francouzem Gillesem Simonem ale v Šanghaji prohrál.

Poslední dva účastníci letošního Turnaje mistrů vzejdou ze závěrečných tří akcí. Tento týden se hraje v Basileji a ve Valencii, následně vše rozřeší podnik v pařížské hale Bercy.

V nejlepší pozici postoupit na Turnaj mistrů jsou sedmý Nikolaj Davyděnko z Ruska, loňský finalista turnaje, a právě Verdasco. Slibnou pozici k jejich ohrožení mají Chilan Fernando Gonzalez i Švéd Robin Söderling, i když tento týden nehraje kvůli zranění. Hned za ním má ještě relativně vysokou šanci také Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

Jistotu účasti na vrcholu sezony, který se v londýnské hale uskuteční od 22. do 29. listopadu, mají Švýcar Federer, Španěl Rafael Nadal, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray, vítěz US Open Juan Martin del Potro z Argentiny a Roddick.

Český tenista by v Londýně neměl chybět. V soutěži čtyřhry už má jistotu účasti Lukáš Dlouhý, který se kvalifikoval s Indem Leanderem Paesem. S tím letos vyhráli grandslamové Roland Garros a US Open.

Reklama