Hlavní obsah

Italské tenistky chtějí poprvé porazit USA a vyhrát Fed Cup

REGGIO CALABRIA

Ač to tak být nemělo, italské tenistky jsou favoritkami víkendového finále Fed Cupu. Nahrála jim k tomu nechuť sester Williamsových posílit americký výběr, který Italky nikdy neporazily. Venus odmítla už nominaci, ale do Reggio Calabria měla přijet alespoň Serena. Světová jednička však svoji účast zrušila během Turnaje mistryň.

Článek

Americká kapitánka Mary Joe Fernandezová po semifinálové výhře nad českým týmem v Brně doufala, že Venus nebo Serena posílí její družstvo v boji o titul, který USA uniká již devět let. "Jsem zklamaná, že tomu tak není. Dost jsem na ně spoléhala," řekla Fernandezová.

Serena ani Venus se neobjevily v americkém týmu od roku 2007. "Nemá cenu nikoho tlačit do něčeho, co nechce. To jsem se naučila od Billie Jean Kingové, že je nejlepší se spolehnout na hráčky, které mají zájem reprezentovat. Jsme teď outsidery, ale to jsme letos byly v obou zápasech a pokaždé jsme je dokázaly vyhrát," uvedla Fernandezová.

Na antuce na jihu Itálie bude americkou jedničkou osmnáctiletá Melanie Oudinová, překvapivá čtvrtfinalistka US Open, kterou doplňuje o dva roky starší Alexa Glatchová. Na čtyřhru je připravena světová jednička Liezel Huberová a tým doplnila Vania Kingová.

Italky útočí na svůj druhý titul v historii (první získaly v roce 2006) a již ve dvouhrách by mohly týmu zajistit výhru světová jedenáctka Flavia Pennettaová a sedmnáctka Francesca Schiavoneová. "Máme šanci, všechno nám hraje do karet," řekla Pennettaová, která vynechala turnaj v Moskvě kvůli zranění nohy, ale už je v pořádku.

Italský kapitán Corrado Barazzutti má na rozdíl od Američanek nejsilnější sestavu na každý zápas. "Funguje u nás kouzlo týmového ducha. Hráčky mají dobré výsledky na turnajích, ale když přijde na řadu Fed Cup, tak přidají něco navíc," uvedl.

Itálie hrála s Američankami již devětkrát, ale pokaždé odešla poražena, naposledy v roce 2003. Tentokrát má šanci černou sérii ukončit a navíc oslavit titul. "Ale fakt, že nehraje Serena ani Venus neznamená, že máme předem vyhráno. Musíme se soustředit na zápasy a hráčky, kterou jsou tady," konstatoval Barazzutti.

Reklama