Hlavní obsah

Štěpánek nevyužil tři mečboly a finále v Basileji si nezahraje

Jediný míč dělil tenistu Radka Štěpánka od finále turnaje v Basileji. Český hráč ale v dnešním semifinále nevyužil ani jeden ze tří mečbolů ve druhém setu utkání se Srbem Novakem Djokovičem a se světovou trojkou prohrál 7:6, 5:7 a 2:6.

Foto: Georgios Kefalas, ČTK/AP

Radek Štěpánek na turnaji v Basileji v utkání proti Novaku Djokovičovi ze Srbska.

Článek

Štěpánek tak pravděpodobně přišel o šanci kvalifikovat se na Turnaj mistrů. Tu si měl podle webu ATP udržet v případě, že v Basileji vyhraje. Pak by navíc musel zaútočit na titul také příští týden na turnaji série Masters v Paříži a doufat v zaváhání soupeřů.

Srbský tenista Novak Djokovič během zápasu s Radkem Štěpánkem na turnaji v Basileji.foto: ČTK/AP/Georgios Kefalas

Djokovičovým soupeřem v nedělním finále bude světová jednička Roger Federer. Basilejský rodák a vítěz předchozích tří ročníků zdolal 7:6, 6:3 svého souputníka z juniorských let Marka Chiudinelliho, jenž hrál první semifinále v kariéře.

Rozhodující moment utkání přišel v desáté hře druhé sady. Za stavu 5:4 vedl Štěpánek 40:0 při podání Djokoviče, ale ani jeden ze tří mečbolů nevyužil. Dvakrát chyboval a jednou mu soupeř nedal šanci. "Nemohu říci, že bych zahrál skvělý úder. Měl jsem jen štěstí. Snažil jsem se dát hlavně první servis a z této výhody těžit, což je na tomto rychlém povrchu rozhodující," prohlásil Djokovič.

Štěpánek, který oslaví koncem měsíce jednatřicáté narozeniny, prohrál s Djokovičem popáté ze šesti vzájemných duelů. Hráče z elitního tria světového žebříčku naposledy porazil loni v květnu, kdy na antuce v Římě vyřadil světovou jedničku Federera.

Dva sety přitom český daviscupový reprezentant hrál skvělou partii. Začal agresivně, ale dva brejkboly hned v prvním gamu nevyužil. Dobře podával a byl úspěšný s celodvorcovým stylem s občasnými výpady k síti hrál. Tie-break první sady ukončil přímým bodem z podání.

Rozhodující moment utkání přišel v desáté hře druhé sady. Za stavu 5:4 vedl Štěpánek 40:0 při podání Djokoviče, ale ani jeden ze tří mečbolů nevyužil. Dvakrát chyboval a jednou mu soupeř nedal šanci. Štěpánkova přítelkyně Nicole Vaidišová v hledišti zklamáním skryla obličej do dlaní a zaskočený tenista od té doby vyhrál už je dvě hry.

Djokovič se dostal do ráže, výrazně zlepšil return a už duel nepustil. Po dvou hodinách a třiceti minutách se dostal ke svému prvním mečbolu, při kterém skončil Štěpánkův kraťas v síti.

Čermák si ve Valencii zahraje v deblu o titul

Český tenista František Čermák si ve Valencii zahraje o titul ve čtyřhře. Spolu se Slovákem Martinem Mertiňákem porazili v semifinále rumunské duo Victor Hanescu, Horia Tecau 7:5, 6:3 a postupem do finále si zvýšili šance na účast na Turnaji mistrů.

O pátý letošní titul si Čermák s Mertiňákem zahrají s vítězem utkání mezi Američany Erikem Butoracem a Rajeevem Ramem a Španěly Marcelem Granollersem s Tommym Robredem.

O pátý letošní titul si Čermák s Mertiňákem zahrají se Španěly Marcelem Granollersem s Tommym Robredem.

Česko-slovenská dvojice se v letošním žebříčku čtyřhry díky vyřazení rivalů Mariusze Fyrstenberga a Marcina Matkowského v prvním kole posune na osmé místo, které zaručuje účast na Turnaji mistrů v Londýně.

Před polským duem má Čermák s Mertiňákem momentálně náskok 225 bodů. Pokud by ve Valencii získali titul, vedli by před turnajem Masters v Paříži, který je posledním podnikem před Turnajem mistrů, o 425 bodů.

BASILEJ
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (2-Srb.) - Štěpánek (5-ČR) 6:7 (4:7), 7:5, 6:2, Federer (1-Švýc.) - Chiudinelli (Švýc.) 7:6 (9:7), 6:3.
VALENCIE
Dvouhra - semifinále:
Južnyj (Rus.) - Davyděnko (2-Rus.) 3:6, 6:4, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Mertiňák (3-ČR/SR) - Hanescu, Tecau (Rum.) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata: