Hlavní obsah

Tenista Agassi odhalil lži, protože s nimi už nemohl žít

Kniha Open, v níž americký tenista Andre Agassi mimo jiné odhalil, že bral během své kariéry módní drogy, je prý určitým vykoupením za věci, které by bývalý první hráč světa nejraději neudělal. Podle něj jde o určité usmíření s fanoušky, soupeři, činovníky, první manželkou Brooke Shieldsovou, přáteli včetně Barbary Streisandové, ale především hráče samotného se sebou.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Bývalý americký tenista Andre Agassi

Článek

"Už jsem s tím nemohl žít," řekl Agassi v telefonickém rozhovoru americké agentuře AP. Kniha Open (Otevřeně), jež je od dneška v prodeji, mimo jiné odhalila, že bral drogu crystal meth, látku podobnou pervitinu, a pak lhal, aby nebyl potrestán.

"Lži, alespoň některé z nich, byly z obavy. Mnoho z nich vzešlo ze zmatku. Další, abych je (úřady) vodil za nos a nakonec jsem začal lhát sám sobě," řekl devětatřicetiletý Agassi. S odstupem prý šel do sebe. "Po kariéře jsem měl čas se na sebe podívat přísným pohledem."

Fakta o drogách, trápení v dětství, nebo nošení příčesku tajil léta. Nakonec se rozhodl o biografii, kterou zpracoval nositel Pulitzerovy J.R. Moehringer z nahrávek Agassiho. "Je to součást mého vykoupení za vše, co jsem v životě udělal," tvrdí rodák z Las Vegas.

Kritizuje i Samprase

V knize kritizuje bývalé tenisty, včetně svého největšího rivala Peta Samprase, nebo diskutuje o možnosti prodávání zápasů. O sobě prozrazuje, jak se v dětství bál svého otce a odhaluje, jak se vyvíjel jeho vztah se Steffi Grafovou, bývalou světovou jedničkou a nyní jeho manželkou, s kterou má dvě děti.

Agassi, který skončil s tenisem v roce 2006, dále píše mimo jiné o tom, že kouřil marihuanu a pil alkohol. Látku crystal meth, kterou bral v roce 1997, kdy se ocitl v herní krizi, nazval tlumičem. Na otázku, zda užíval i jiné zakázané prostředky, aby zvýšil svůj výkon, s lehkým pousmáním odvětil: "Ne, ne. Odpověď zní ne."

Jeden z pěti vítězů všech čtyř grandslamových turnajů není překvapen negativními reakcemi, které se na jeho hlavu snesly například i od Martiny Navrátilové. "Musíte si uvědomit, že jsem strávil roky rozzlobený sám na sebe," uvedl.

K tomu, aby řekl pravdu o užití crystal methu, byl prý v podstatě dohnán vlastním svědomím. Majitel školy v Las Vegas nutkání přiznat se pociťoval v momentech, kdy měl lidem říkat, že nemají před pravdou utíkat, přičemž on sám to dělal. "Věděl jsem, že tenhle příběh změní vnímání mé osoby, ale je to autentické a správné," prohlásil.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner