Hlavní obsah

Štěpánek zdolal světovou čtyřku Murraye a postoupil v Paříži do čtvrtfinále

Tenista Radek Štěpánek postoupil na turnaji série Masters v Paříži do čtvrtfinále. Český hráč ve čtvrtek poprvé v kariéře porazil Brita Andyho Murraye. Čtvrtého hráče světa zdolal v osmifinále v hale Bercy po setech 1:6, 6:3 a 6:4.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tenista Radek Štěpánek na turnaji Masters v Paříži

Článek

V pátek se Štěpánek utká s vítězem zápasu Juana Martína Del Potra z Argentiny s Chilanem Fernandem Gonzalezem. V Paříži postoupil Štěpánek do čtvrtfinále poprvé po čtyřech letech, přičemž v roce 2005 vypadl v semifinále a o rok dříve si zahrál dokonce finále.

První set přitom vypadal z pohledu českého hráče tragicky. Za patnáct minut prohrával 0:5 a za dvacet minut o sadu přišel poměrem 1:6. "Český hráč ale patří k nejhouževnatějším hráčům na okruhu a nikdy nehází ručník do ringu," upozornil v reportáži server BBC.

A Štěpánek předzvěst autorů britského webu naplnil. Ve druhém setu to byl on, kdo diktoval tempo. Poprvé prorazil Britovo podání a rychle vedl 3:0. Brejk si podržel a už set nepustil. První setbol měl už za stavu 5:2 při podání soupeře, ale uspěl až o game později.

Štěpánek se snažil o zkracování hry a s jeho "řezaným" bekhendem si unavený Murray, který předchozí zápas ukončil až hodinu a tři čtvrtě po půlnoci, nevěděl moc rady. Taktika českému tenistovi přinesla brejk v první a sedmé hře, pak sice karvinský rodák přišel o servis, ale za stavu 5:4 už nezaváhal a zápas ukončil přímým bodem z podání.

Dosud ho ani jednou neporazil

Třicetiletý český daviscupový reprezentant hrál s Murrayem počtvrté v kariéře, dosud ho ani jednou neporazil a neuhrál ani set.

I přes porážku ve 3. kole se Švédem Robinem Söderlingem si ruský tenista Nikolaj Davyděnko zajistil účast na Turnaji mistrů. S finalistou Roland Garros sice prohrál 3:6, 6:3 a 4:6, ale ke startu v Londýně mu dopomohla porážka Španěla Fernanda Verdaska, který podlehl Chorvatu Marinu Čiličovi po setech 6:3, 3:6 a 4:6. Davyděnko tak může být v žebříčku nejhůře osmý a o účast na Turnaji mistrů již nemůže přijít.

Naopak aktuálně osmý Verdasco již nemá boj o poslední účastnické místo ve svých rukou a musí doufat v zaváhání pronásledovatelů.

Mezi ně vedle Söderlinga stále patří i Fernando González a také Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který přehrál krajana Gillese Simona 6:2 a 6:3. V případě, že by ve čtvrtfinále přešel přes vítěze duelu mezi Tommym Robredem a Rafaelem Nadalem, mohl by si pak zahrát o účast ve finále, a tím pádem i postup na Turnaj mistrů právě se Söderlingem. Ten však musí nejprve porazit ve formě hrajícího Novaka Djokoviče.

Nadal ukázal, že umí zvrátit prohraný zápas

Mezi ně vedle Söderlinga stále patří i Fernando González a také Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který ve čtvrtek přehrál krajana Gillese Simona 6:2 a 6:3. V případě, že by ve čtvrtfinále přešel přes nasazenou dvojku Španěla Rafaela Nadala, mohl by si pak zahrát o účast ve finále, a tím pádem i o postup na Turnaj mistrů právě se Söderlingem. Ten však musí nejprve porazit ve formě hrajícího Novaka Djokoviče.

Nadal postoupil do čtvrtfinále, když v duelu s krajanem Tommym Robredem znovu ukázal, že umí zvrátit již téměř prohraný zápas. Robreda dělily jen dva míčky od vítězství, ale Nadal koncovku ustál stejně jako v předchozím zápase s Almagrem a nakonec vyhrál 6:3, 3:6 a 7:5.

PAŘÍŽ
Dvouhra - 2. kolo:
A. Murray (4-Brit.) - Blake (USA) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), Söderling (9-Švéd.) - Davyděnko (6-Rus.) 6:3, 3:6, 6:4.
3. kolo:
Djokovič (3-Srb.) - Clément (Fr.) 6:2, 6:2, Čilič (12-Chor.) - Verdasco (7-Šp.) 3:6, 6:3, 6:4, Tsonga (8-Fr.) - Simon (11-Fr.) 6:2, 6:3, Monfils (15-Fr.) - Benneteau (Fr.) 6:4, 6:3, Nadal (2-Šp.) - Robredo (14-Šp.) 6:3, 3:6, 7:5.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák, Mertiňák (8-ČR/SR)- Kerr, Parrott (Austr./USA) 6:2, 6:4.

Reklama