Hlavní obsah

Štěpánek prohrál s Monfilsem, ten narazí ve finále na Djokoviče

PAŘÍŽ

Radek Štěpánek si finále na turnaji série Masters v Paříži nezahraje. Český davisový reprezentant podlehl v semifinále domácímu Gaelu Monfilsovi 4:6, 7:5 a 4:6. Ve druhém sobotním semifinále porazil Srb Novak Djokovič Španěla Rafaela Nadala 6:2, 6:3.

Foto: ČTK/AP

Český tenista Radek Štěpánek

Článek

Třicetiletý Štěpánek vypadl v semifinále stejně jako minulý týden v Basileji, kde nevyužil tři mečboly a prohrál s Djokovičem. "Bohužel v závěru třetího setu mi chybělo možná trochu štěstí. Ale Gael hrál výborné utkání. Myslím si, že to bylo fantastické utkání na nejvyšší úrovni. Jsem spokojený s tím, co jsem tady předvedl, a odjíždím s hlavou nahoře," řekl Štěpánek ČTK.

Dodal, že si nemyslí, že by se na neutrálnější půdě mohl zápas vyvíjet trochu jinak. "Diváci ho povzbuzovali, ale to jsme zvyklí na celém světě. Ve Francii je publikum hlasité, což je skvělé pro náš sport, že takoví fanoušci jsou, a mně to nedělalo vůbec problém," uzavřel.

S Monfilsem ztratil český hráč v první sadě dvakrát podání a sám dokázal prorazit servis soupeře jen jednou. Štěpánek se snažil útočit a hrát aktivně, ale pro Monfilse nebyl žádný míč ztracený. Francouz dokázal rovněž přesně prohazovat, což byl rozdíl v první sadě.

V té druhé se zdálo, že se hraje podle stejného scénáře. Štěpánek se ocitl na pokraji vyřazení, když za stavu 4:5 podával Monfils na výhru, ale Čech konec odmítl. Riskantní hrou na síti a dobrým pohybem i údery od základní čáry získal tři hry po sobě a druhý set 7:5.

Zápas trval dvě a půl hodiny

Příčinu zvratu nespatřoval Štěpánek v tom, že by soupeře ukolébal příznivý vývoj. "Hrál jsem agresivně od začátku. Bohužel na začátku prvního setu jsem udělal moc jednoduchých chyb, které mě stály první set," prohlásil.

"Zbytečně jsem ho dostal do zápasu, ale i přesto, že se utkání nevyvíjelo dobře, věděl jsem, že mi šance mohou přijít, když zůstanu agresivní. Což se stalo na konci druhého setu, kdy jsem ho vyhodil z rytmu. Začal jsem chodit na síť vlastně skoro po všem a nutil ho prohazovat, což je strašně těžké vydržet konzistentně," pokračoval český hráč.

Rozhodující sada byla především bojem. Na brejk ze třetí hry Štěpánek dokázal odpovědět. Obecenstvo pak hnalo svého hráče za výhrou pokřikem "Gael, Gael!" a šestnáctý hráč světa diváky vyslyšel. Pošesté vzal Štěpánkovi podání v deváté hře a už zápas nepustil. Duel skončil poté, co Štěpánkův pokus o tvrdý return skončil v autu.

Před zaplněnou halou Štěpánek vzdoroval Monfilsovi přes dvě a půl hodiny, ale prohrál s ním třetí ze čtyř vzájemných zápasů. V Paříži tak karvinský rodák zopakoval semifinále z roku 2005.

Djokovič podruhé za sebou zdolal Nadala

Třetí hráč světa Djokovič nad třiadvacetiletým Nadalem vyhrál za hodinu a 16 minut. Připsal si druhé vítězství nad Španělem za sebou a vzájemnou bilanci si ve dvacátém utkání vylepšil na šest vítězství a 14 proher.

Bývalé světové jedničce navíc prodloužil čekání na 400. výhru na okruhu ATP, které Nadal mohl dosáhnout v 487 zápasech. Kdyby rodák z Mallorky zvítězil, stal by se devátým aktivním hráčem se 400 či více výhrami.

Bez české účasti bude i finále čtyřhry. František Čermák a Slovák Michal Mertiňák prohráli v semifinále s prvním nasazeným párem Daniel Nestor, Nenad Zimonjič 7:6, 4:6 a 2:10. O titul si kanadsko-srbská dvojice zahraje se Španěly Tommym Robredem a Marcelem Granollersem.

PAŘÍŽ (tvrdý povrch, dotace 2 750 000 eur):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (3-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:3, Monfils (15-Fr.) - Štěpánek (13-ČR) 6:4, 5:7, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Nestor, Zimonjič (1-Zimb./Srb.) - Čermák, Mertiňák (8-ČR/SR) 6:7 (2:7), 6:4, 10:2.

Reklama