Hlavní obsah

Nadal povede Španělsko ve finálovém souboji Davis Cupu s Čechy

BARCELONA

Rafael Nadal bude jedničkou Španělů ve finále Davisova poháru proti českým tenistům. Světovou dvojku v nominaci kapitána Alberta Costy doplnilo trio Fernando Verdasco, David Ferrer a Feliciano López. Nominaci na zápas, který se uskuteční 4. až 6. prosince na antuce v Barceloně, zveřejnil deník Marca.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal

Článek

"Sestava je to očekávaná," řekl ČTK český kapitán Jaroslav Navrátil o španělské nominaci. "Všichni jsme věděli, že Nadal chtěl hrát. Pro dvouhry bude jejich kapitán určitě nominovat Nadala s Verdaskem. López je specialista na debla a Ferrer je daviscupový hráč a vynikající antukář, a proto jsou v nominaci," dodal Navrátil.

"Nejtěžší je poslední krok a pro finále Davis Cupu to platí zvláště, i když hrajeme doma a jsme favority," řekl Costa po oznámení nominace. "Proto žádám o pokoru, protože nemáme předem nic jisté. Češi mají výborné hráče, kteří si zaslouží respekt a přijedou nažhavení vyhrát. Bude to velmi složité," dodal Costa.

Kvarteto kapitána Navrátila by mělo v paláci Sant Jordi nastoupit ve složení Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Výběr doplňuje jako sparingpartner levou rukou hrající Dušan Lojda, jelikož trojice Nadal, Verdasco i López hraje levou rukou.

Závěrečná příprava českého týmu začne na třech místech. Štěpánek odletěl po semifinále v Paříži na Floridu za trenérem Petrem Kordou. Berdych se po návratu z odpočinku a kondiční přípravy v Dubaji připojí k Hájkovi a Lojdovi a bude si zvykat na antuku v Prostějově. Deblistu Dlouhého čeká příští týden Turnaj mistrů v Londýně.

V Londýně se týden před vyvrcholením Davis Cupu představí v generálce rovněž oba španělští singlisté. Nadal i osmička světového žebříčku Verdasco se kvalifikovali do soutěže ve dvouhře.

Nadal před turnajem v pařížské hale Bercy vyhlásil, že si chce na závěr roku vylepšit chuť z horší sezony, v které vyhrál turnaj naposledy v květnu. "Zisk titulu je teď pro mě těžší, ale mám šanci v Davis Cupu. Chci svému týmu pomoci vyhrát," uvedl Nadal.

Nadal hrál letos Davis Cup jen v únoru a proti Srbsku si i výhrou nad Novakem Djokovičem vylepšil bilanci ve dvouhře na 12 výher a jednu prohru. Pak ovšem kvůli zranění chyběl. Verdasco se letos v sestavě objevil pouze ve čtvrtfinálovém souboji s Německem.

Náhradníkem ve španělské sestavě bude Tommy Robredo. Jen role diváka tak zůstane pro Juana Carlose Ferrera. Bývalý první hráč světa přitom rozhodl čtvrtfinále s Německem, v kterém získal v závěrečné dvouhře třetí bod, a podílel se i na postupu do finále po zářijovém vítězství nad Izraelci. "Oba dva nám letos moc pomohli, ale na výběr jsem měl šest hráčů a vzít mohl jen čtyři," pronesl Costa.

Španělé mohou jako první tým po jedenácti letech obhájit titul. Salátovou mísu dvakrát po sobě naposledy získalo Švédsko v letech 1997 a 1998. Pro Nadala a spol. hovoří i statistika. Vedle lepšího žebříčkového postavení Španělé doma neprohráli sedmnáctkrát za sebou a na antuce, kterou připraví i v Barceloně, vyhráli již devatenáctkrát.

Nominace na finále Davis Cupu (4.-6. prosince, Barcelona - hala, antuka):
Španělsko: Nadal (2. dvouhra ATP), Verdasco (8.), Ferrer (18.), López (47./83. čtyřhra).
Česko: Štěpánek (12.), Berdych (20.), Hájek (105.), Dlouhý (6. čtyřhra).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík