Hlavní obsah

Čermák je celý rok fit, životní sezóna mu vynesla Turnaj mistrů

PRAHA

Deblový specialista František Čermák po letech zdravotních lapálií konečně prožil sezónu bez komplikací a výsledek je znát. Poprvé v kariéře si zahraje tenisový Turnaj mistrů, do Londýna se kvalifikoval se Slovákem Michalem Mertiňákem.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Deblová tenisová dvojice František Čermák (vpravo), Michal Mertiňák

Článek

"Je neskutečným úspěchem, že jsem se ve třiatřiceti letech poprvé dostal na Masters. Je to skvělý," řekl dnes Čermák v rozhovoru s ČTK.

Kristova léta oslavil v sobotu v Paříži, kde s Mertiňákem hráli semifinále, díky čemuž si zajistili cestu na vrchol sezony. Ten se v britské metropoli uskuteční od 22. do 29. listopadu. "Pojedeme si to tam užít a zahrát si skvělý tenis," plánoval.

Ode dneška je Čermák navíc sedmnáctý v žebříčku čtyřhry, čímž si o místo vylepšil čtyři roky staré maximum. "Volal mi to ráno můj parťák a gratuloval mi," uvedl. Své postavení mohl brát i jako dodatečný dárek k narozeninám. "Jo, určitě," přitakal tenista.

Uplynulých šest sezón se rodák z Valtic pohybuje ve čtyřhře okolo světové třicítky. Před čtyřmi lety se mu dařilo s krajanem Leošem Friedlem, ale ani pět titulů v sezóně je na Masters nedostalo.

Sezóna bez zranění

Vyšlo to až letos. "Po letech jsem hrál konečně celý rok bez přestání, neměl jsem žádné zranění. To byl hlavní důvod," uvedl Čermák. Zdravotních komplikací si dříve užil dost - léčil si tenisový loket, vyhřezlou ploténku nebo zlomený prst.

Ještě na konci loňského roku měl ostruhu na patě, proto neměli s Mertiňákem ideální rozjezd sezony. Ale už v únoru hráli finále v Chile a první titul získali na konci téhož měsíce v Acapulku. Na antuce pak triumfovali ještě ve Stuttgartu, Umagu a Bukurešti. Pátý deblový vavřín přidali před deseti dny na tvrdém povrchu ve Valencii. "Poslední půlrok byl opravdu neskutečný," pronesl Čermák.

Síla páru, který vznikl v prosinci a letos spolu hraje první sezonu, je v servisu a returnu. "Jediná naše slabina je asi na síti, ale tím, že dobře podáváme, tak se k těžkým volejům ani kolikrát nedostaneme. Servisem toho hodně eliminujeme a tím, že dobře returnujeme, tak jsme nepříjemný a soupeři musí hrát hodně dobře," řekl Čermák.

Grandslamy se nedařily

Česko-slovenské dvojici se nedařilo jen na grandslamových turnajích. V Austrálii, Paříži, Londýně i v New Yorku shodně vypadli v 2. kole. "Grandslamy se nám bohužel špatně sešly," konstatoval Čermák, který doposud získal v kariéře 21 deblových titulů.

Konkrétní cíl pro londýnské Masters si Čermák s Mertiňákem nedali. Mezi osmičkou elitních deblových párů pro ně bude každá výhra úspěchem. "V systému bez výhod je každý zápas o jednom dvou míčích, takže si neříkáme, že chceme semifinále nebo finále," řekl Čermák.

V ideálním případě by mohlo být ve finále čtyřhry na Turnaji mistrů dvojnásobné české zastoupení. Proti Čermákovi by se mohl postavit Lukáš Dlouhý. Daviscupový reprezentant si účast zajistil s Indem Leanderem Paesem, s kterým vyhrál Roland Garros a US Open. Finále by tak mohlo mít pikantní nádech. "Určitě by to bylo hezký," dodal Čermák.

Reklama