Hlavní obsah

Tenistka Bedáňová je na dně, zkouší pomoc psychologa

PRAHA

Její výkonnostní i žebříčkový pád nebere konce. Jako kdybyste do studně hodili kámen, ale dno v temné díře neexistovalo. "Ještě to může být i horší," hořce se usměje dvacetiletá Daniela Bedáňová, před dvěma lety pasovaná na budoucí superstar ženského tenisu.

Foto: Australian Open

Daniela Bedáňová v prvním kole Australian Open 2003.

Článek

Je možné, aby se ještě vyhrabala zpět mezi elitu? Věří tomu! Aby také ne. Byla ve světové dvacítce, ve čtvrtfinále US Open, vyhrála turnaj WTA v Bratislavě, porážela soupeřky z absolutní špičky, fandové si vysnili novou Novotnou. Teď je z ní trápící se hráčka (151. v pořadí WTA), která si na dvorci nevěří absolutně na nikoho, má zájem přijmout německé občanství a s otcem, jenž ji do velkého tenisu jako trenér přivedl, neprohodí ani slovo...

Předem poražená a zatmění mysli

"Možná se vám to bude zdát divné, ale já se teď na tréninky těším víc než dřív. A to německé občanství není rozhodnutí mého srdce," vypráví přívětivě Bedáňová. Když ji vidíte, máte jasno: Tu holku všechno, co se kolem ní děje, strašně bere. Když povídá o nepříjemných věcech, dětsky se červená. Po Wimbledonu se vypořádala se zraněnou achillovkou, vyměnila trenéry, přesto se jí pád nedaří ani pozastavit.

Tenistky, s kterými by dříve vyběhla za hodinku, ji teď stejně snadno potupně srážejí k zemi. Její bilance výher a proher v sezóně je doslova děsivá: Třeba od dubna vyhrála pouhé tři soutěžní zápasy... Kdy strmá cesta dolů začala? "Nejde mluvit o zlomu, šlo to postupně," bilancuje.

Bedáňová ví, že je snad úplně všechno, co se týká jejího tenisu, špatné. Bezelstně přizná, že je ráda, když nemusí hrát zápas, poněvadž soupeřka jen vrací... "Vždyť já jdu do utkání vlastně už předem poražená, nejdu soutěžit o výhru, ruka se sama zastavuje. Věřte mi, to fakt není dobrý pocit. Je to zatmění mysli," hovoří o psychické bariéře, kvůli níž už spolupracuje i se sportovním psychologem.

Dobře pracovat a být naladěná jen pozitivně

Pohovor s odborníkem je další nápad, jak obrátit herní i výsledkovou kartu. Musí pracovat na dvorci i na nervech. "Hlavně vědět, jak pracovat dobře. To je důležité," říká Bedáňová. "Potřebuje trénovat, trénovat a zase trénovat," tvrdí Jaroslav Jandus, její bývalý trenér, který byl v létě na nátlak tenistčiny manažerské agentury IMG odvolán a nahrazen Angličanem Craigem Kardonem. Ani to však nijak nezabralo.

"Psycholog do mě hustí, jak být pozitivně naladěná, jak prodat v utkání to, co mám natrénováno, abych nemyslela, co kdyby, ale hrála s čistou hlavou," přibližuje sezení, která započala v Americe a při nejbližší cestě do zámoří v nich hodlá pokračovat.

Jediná výhoda? Že je jí teprve dvacet

Bedáňová tvrdí, že se její tenis dostal do jiné dimenze. Dřív trénink musel být a ona se těšila na turnaje, teď je vše přesně opačně. "Před zápasy v noci nespím, mám obavy. Po porážce nejsem pár dnů ničeho schopná..." Co potřebuje, je nasnadě. Vyhrát pár těžkých zápasů, vždyť už si ani pořádně nepamatuje, jaké to je.

"Když jsem dřív zvládla obtížné utkání, to se mi pak hrálo nějaký čas strašně dobře," vzpomíná na zlaté časy. Vypadá zničeně, ale o cestu zpět se bude pokoušet. Zkusí se vyškrábat tam, kam ji její potenciál předurčuje. Nechce zahodit práci, kterou od malinka musela vynaložit ona i celá její rodina, byť už teď není pohromadě.

"Mám jednu jedinou výhodu. Je mi teprve dvacet, v tomhle věku některé holky teprve začínají," hledá pozitiva tenistka, na kterou se kvůli její touze stát se občankou Německa, kde léta žije, snesla snůška výčitek a urážek. "Ať si ji užijí. S těmito výsledky bude za chvíli prodávat někde na náměstí pizzu," vzkázal jí například prezident svazu Ivo Kaderka.

Urážky nečetla

Na internetu se našla i slova daleko drsnějšího rázu. "Bolí mě to. Ani jsem to raději nečetla," klopí zrak. "Vždycky zůstanu Češkou. Ráda sem jezdím, narodila jsem se tady. Být Němkou je pracovní rozhodnutí, budu tam žít," popisuje Bedáňová a sama přiznává, že změna občanství v současné době ustoupila kvůli výkonnostnímu propadu do pozadí zájmu. A je za to i ráda.

"Unavovalo mě to," vzdychne tenistka, která navíc neprodloužila smlouvu s oděvní značkou Nike. Firma IMG nesouhlasila se stejnými podmínkami, jaké Bedáňová podepsala před třemi lety, a doporučila jí počkat, až půjde výsledkově nahoru. Prý přijde lepší smlouva...

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík