Hlavní obsah

Tenisté si při pražské exhibici chtějí oprášit vzpomínky

PRAHA

Dvě bývalé světové jedničky v akci a další alespoň osobně u kurtu nabídne tenisová exhibice Advantage Tennis, která se uskuteční v sobotu v O2 Areně. Od 15:00 se mohou diváci těšit na čtyři zápasy, dvě dvouhry a dva duely ve čtyřhře.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Karel Nováček, Stefan Edberg, Jiří Novák, Carl-Uwe Steeb, Henri Leconte, a Mats Wilander

Článek
Fotogalerie

"Diváci se mohou těšit na velkou zábavu, na hodně grandslamových titulů na dvorci, na skvělý tenis i na showmany. Becker sice hrát nebude, ale oslaví s námi své narozeniny a jeho kvalitní náhradou je Mečíř," zvala na akci manažerka projektu Petra Langrová.

Na dnešní tiskové konferenci pořadatelé postupně představili všechny hvězdy. A to především bývalé světové jedničky Stefana Edberga a Matse Wilandera. Oba Švédové podle svých slov stála poměrně hodně hrají tenis a na pražskou exhibici se hodně těšili.

"Je skvělé být zpět v Praze (naposledy zde hrál Davis Cup před 13 lety) vidět všechny, s kterými jsme dříve bojovali. Je fantastické mít hvězdy v jeden den a na jednom místě," řekl Edberg.

Původně měl hrát i Becker, ale jeho stav po operaci kyčle není dobrý a nemohl hrát. Přijel se alespoň podívat. "Je mi to líto. Přál jsem si, abych mohl mít tenisky a tepláky, ale před sedmi týdny jsem byl operován. Snažil jsem se, ale bolest je velká," vysvětlil.

Program exhibice začne debl Carl-Uwe Steeb a Eric Jelen proti francouzsko-maďarské dvojici Henri Leconte, Balász Taróczy. "Kdo vyhraje? Tenis, to je jasné," smál se Leconte, který Prahu bavil svými kousky již v létě při exhibici s Patem Cashem.

Zbytek programu se odehraje v duchu daviscupové vzpomínky na československé zápasy se Švédy. Karel Nováček vyzve ve dvouhře velkého kamaráda Wilandera, druhý singl obstará bývalý pátý hráč světa Jiří Novák a tenisový elegán Edberg, který ničil soupeře útočným stylem.

"S Edbergem jsem v kariéře dvakrát na okruhu prohrál, tak doufám, že si spravím bilanci," řekl v nadsázce Novák. "Jakákoli taková exhibice je pro mě svátkem, moc se na zápasy těším," dodal.

Vítěz 42 titulů ve dvouhře Edberg už podle svých slov nehraje servis - volej, za což může jeho věk. "Jak člověk stárne, tak to tolik nejde. Mozek je rychlejší než nohy," smál se Švéd. A uvedl, že je mu trochu líto, že se obecně útočný styl ze světového tenisu vytratil. "Bylo by to oživení, ale je pravdou, že kdybych hrál já v dnešní době, taky bych tolik neútočil," uvažoval tenista.

Exhibici ukončí čtyřhra česko-slovenské dvojice Novák, Miloš Mečíř proti hvězdnému švédskému páru Edberg, Wilander.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík