Hlavní obsah

Mečíř dosud nedá dopustit na dřevěné tenisové rakety

PRAHA

Vidět tenistu hrát s dřevěnou raketou je dnes už velká rarita. Olympijský vítěz Miloslav Mečíř k výjimkám patří, jelikož staré modely za moderní technologie nikdy nevyměnil. "Mám z toho lepší požitek," vysvětluje Mečíř, proč nikdy dřevěnou raketu nedal z ruky.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Bývalý slovenský tenista Miloš Mečíř při exhibici Advantage Tennis v pražské O2 areně.

Článek

"Zkoušel jsem to, ale po třech týdnech jsem se k dřevu zase vrátil. S dřevěnými raketami jsem vyrůstal a už mi to prostě zůstalo," dodal Mečíř při setkání s novináři v rámci exhibice Advantage Tennis v pražské O2 Aréně.

Tenista přezdívaný díky svému typickému pohybu "Kočka" ve své kariéře s dřevěnými raketami vyšplhal na čtvrté místo světa a vyhrál olympijské zlato v Soulu 1988. Vítěznou raketu z olympiády ale schovanou doma nemá. "Všechny rakety vypadaly stejně, takže nevím, která je která. Všechny jsou teď olympijské," usmál se pětačtyřicetiletý Slovák.

Kariéra finalisty Australian Open a US Open skončila předčasně kvůli zdravotním problémům. Mělo to jedno pozitivum - dřevěné rakety mu zůstaly. "Mám obehrané i nové. Zlost jsem v sobě nemíval a rakety nelámal," řekl Mečíř. Některé rozdal známým, jiné věnoval do muzeí a pár se jich prodalo při dražbách pro charitu. "Jinak se je snažím nechat. Grafitové seženete, ale dřevěné nechce nikdo vyrábět."

V současné době je Mečíř předsedou tenisového klubu Slovan Bratislava a má hodně dobrovolných funkcí. "Sedím v pár nadacích, občas trénuji s mladšími a věnuji se dětem," řekl tenista.

Stále je i daviscupovým kapitánem Slovenska, které v roce 2005 dovedl do finále, ale v duelu o salátovou mísu jeho výběr podlehl doma Chorvatům. "Je to smutnější, když se prohraje, ale dodnes rádi vzpomínáme, že jsme se do finále dostali. Je to výjimečné, to se neopakuje. Teď máme starosti se udržet ve druhé divizi," řekl.

Bude držet palce Čechům ve finále Davis Cupu

Letos čeká finále české tenisty, kteří pojedou o titul bojovat začátkem prosince do Barcelony. "Španělé jsou v domácím prostředí s Nadalem favority, ale vaši kluci vyhráli těžký zápasy a mají týmového ducha, který je potřebný a může moc pomoct. Budu držet palce a přeji jim, aby vyhráli," řekl vítěz jedenácti turnajů dvouhry ATP.

Radu pro českého kapitána Jaroslava Navrátil před finále neměl. Českým oporám Radku Štěpánkovi a Tomáši Berdychovi vzkázal jediné: "Já vždy bojoval. Je potřeba hrát srdcem a rvát se o každý míč."

Na pražské exhibici se po letech potkal se švédskými legendami Matsem Wilanderem a Stefanem Edbergem. Oba o Mečířovi řekli, že patřil mezi nejnebezpečnějšího soupeře, s kterým se setkali. A Mečíř měl také za své éry ještě jednu přezdívku - zabiják Švédů. To se tradovalo od turnaje v Hamburku, kde od čtvrtfinále do finále vyřadil tři tenisty Švédska. "Švédové mi byli sympatičtí, nikde mě nenaštvali a mně se hrálo dobře, když jsem v sobě neměl hněv. Nevadil mi jejich styl," uvažoval Mečíř, proč na Švédy "uměl".

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík