Hlavní obsah

Švédští tenisté porazili v rámci Advantage Tennis české hráče

PRAHA

Švédští tenisté vyhráli své zápasy dvouher na sobotní exhibici Advantage Tennis. Nejdříve neměl Mats Wilander slitování se svým kamarádem Karlem Nováčkem a vyhrál v pražské O2 Aréně 6:4. Pak skoro deset tisíc diváků vidělo, jak další první hráč světa Stefan Edberg zdolal Jiřího Nováka 6:4. Den uzavřela čtyřhra a Wilander s Edbergem podtrhli švédský triumf výhrou nad Novákem a Milošem Mečířem 6:4.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Nováček při exhibici v Praze

Článek
Fotogalerie

"Chvilku mi trvalo, než jsem se dostal do hry, ale na konci to bylo skvělé. S Jirkou jsme si to užívali a doufám, že diváci také," řekl po dvouhře Edberg, který hrál se zatejpovanou pravou rukou. Přesto publiku ukázal, že neztratil nic ze svého citu při volejích.

Nejhezčí výměnu večera předvedli Edberg s Novákem v závěru dvouhry. Bekhendové údery od základní čáry vystřídala výměna míčů na síti a lob Nováka. Edberg míč doběhl a zahrál úder mezi nohama. Bod získal Švéd poté, co při dalším úderu trefil Novák pouze síť.

Dostalo se i na imitace slavných hráčů. Edberg předváděl na podání kousky amerického bouřliváka Johna McEnroea, Novák se zase před servisem rozkýval s raketou jako kdysi Němec Boris Becker.

Závěrečná čtyřhra roztleskala diváky výměnami na síti. Hráči si volejové etudy užívali a nejoriginálněji zakončil výměnu Novák fotbalovou hlavičkou. Umění s raketou předvedl Wilander, který dokázal vybírat smeče, i když nedůrazné, sedící na židli čárového sudího. Hrála se i tenisová "obíhačka" nebo nezvyklá čtyřhra tři na jednoho.

Předkrmem exhibice byla čtyřhra, v které německý pár Carl-Uwe Steeb a Eric Jelen porazil francouzsko-maďarskou dvojici Henri Leconte, Balász Taróczy 7:4 v tie-breaku. "Byla to legrace, ne?" vtipkoval Francouz a slíbil, že pokud to bude možné, za rok přijede znovu.

Tenisová show začala oslavou narozenin Borise Beckera. K jeho nedělním dvaačtyřicetinám mu hala zazpívala "Hodně štěstí, zdraví". Němec, který se aktivně na kurtu neobjevil kvůli operované kyčli, diváky dirigoval a pak dostal dort v podobě tenisové rakety.

V pátek se tenisté pobavili na večeru Tenisových mistrů, který se odehrál ve stylu pořadu StarDance. Program uváděl Marek Eben a taneční číslo předvedl i olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta s manželkou Elen. Ze samotných hráčů natrénoval čaču Steeb s Karolinou Gudasovou, dcerou hokejisty Lea Gudase.

Wilander zase vzal do ruky kytaru ("Je to moje vášeň," říkal v týdnu.) a zahrál tři písničky, jako poslední hit Knockin' on Heaven's Door. Spolu s ním na podiu dováděl Francouz Leconte a posléze si zazpívali před zraky zpěváka Karla Gotta všichni hráči.

Na závěr všem zazpíval Gott a jako perličku přidal ústřední píseň dětského seriálu včelka Mája. "Ta je speciálně pro našeho hosta, Borise Beckera," uvedl Gott a zpíval v němčině.

Zdá se, že tradice exhibic světových jedniček v Praze bude pokračovat. Podle majitele České sportovní Miroslava Černoška by měl za rok přijet Björn Borg. "Borga mohu potvrdit," odhalil v televizi Černošek s tím, že soupeřem legendárního Švéda by měl být některý z bývalých slavných amerických tenistů. Konkrétní jméno nepadlo.

Tenisová exhibice Advantage Tennis v Praze:
Steeb, Jelen (Něm.) - Leconte, Taróczy (Fr./Maď.) 7:6 (7:4), Wilander (Švéd.) - Nováček (ČR) 6:4, Edberg (Švéd.) - Novák (ČR) 6:4, Edberg, Wilander - Novák, Mečíř (ČR/SR) 6:4.

.

Reklama