Hlavní obsah

"Salátovou mísu" uvidí před finále DC i fotbalisté na Nou Campu

Téměř jako malá olympijská pochodeň by si mohla připadat slavná "salátová mísa". Než se totiž objeví v hale u kurtu při finále Davisova poháru mezi českými tenisty a domácími Španěly, navštíví v Barceloně muzeum, nákupní centrum, přístav i fotbal.

Foto: Internet

Slavná "Salátová mísa" se objeví na fotbalovém stadiónu Nou Camp.

Článek

Jedna z nejslavnějších sportovních trofejí, která nebyla nikdy ukradena jako Zlatá Niké pro fotbalové mistry světa roku 1983, je v katalánské metropoli od soboty. O víkendu ji lidé obdivovali v paláci vdovy místokrále de la Virreina z 18. století a poté při akci mini tenis v parku De la Ciudadela naproti zoologickému muzeu.

Tento týden se dostane do Olympijského a sportovního muzea, kde bude klenotem výstavy o historii Davisova poháru ve Španělsku. Pak se přesune na den do přístavu a v neděli bude hostem slavného duelu "El Clásico" - tradiční fotbalové bitvy na Nou Campu mezi Barcelonou a Realem Madrid. Než zamíří do paláce Sant Jordi, kde se daviscupové finále uskuteční 4. až 6. prosince, bude ještě vystavena v nákupním centru.

Slavnou trofej z masivního stříbra nechal v roce 1900 vyrobit zakladatel poháru Dwight Davis, její tvar v podobně salátové mísy vymyslel anglický designér Rowland Rhodes. V roce 2002 dostala již třetí podstavec a výška ceny nyní dosahuje 110 centimetrů.

Češi mohli na vlastní oči vidět trofej dvakrát v Praze. V roce 1980 byla před finále vystavena v obchodním domě Kotva, pak ji Ivan Lendl a spol. zvedli nad hlavu po výhře nad Italy ve Sportovní hale. Podruhé se na dva dny objevila v rámci reklamní akce mezinárodní federace ITF na kurtech pražské Sparty ve Stromovce roku 1999.

Reklama